Wees alert tijdens de feestdagen

Voor het eerst sinds 2014 stijgt het aantal woninginbraken weer. Dat meldt de Telegraaf. De afgelopen jaren noteerde de politie voortdurend afnames van het aantal diefstallen uit huis. In 2022 zal dat aantal voor het eerst weer stijgen.

“Als we de eerste 50 weken van dit jaar bekijken dan neemt het aantal met 4% toe tot 23.769 inbraken tegenover 22.853 in 2021”, constateert Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider Woninginbraak van de Nationale Politie. “En dan moeten de kerstdagen en oudejaarsavond nog komen, die traditioneel voor een piek aan ongenode gasten in huis zorgen.”

Van der Velden Walda spreekt van een lichte stijging, als je 2022 vergelijkt met 2021. Maar de politie vergelijkt de cijfers van 2022 liever met die van 2019, de pre-coronatijd, voor een realistischer beeld. “Waar we in 2019 aan het eind van het jaar nog 39.365 woninginbraken registreerden, komen we in 2022 naar verwachting uit op een aantal van rond de 24.500.”

Piek tijdens feestdagen

De piek van het het aantal woninginbraken moet volgens Van der Velden Walda nog komen. “Kerst en oud en nieuw laten altijd een sterke stijging van het aantal woninginbraken zien. Op die dagen worden 2 tot 3 keer zoveel woninginbraken gepleegd dan op een gemiddelde dag in het jaar.”

Ook verzekeraar Interpolis verwacht rondom de feestdagen een verdubbeling van het aantal inbraken. Op basis van de politiecijfers, stellen zij de InbraakBarometer op. Mireille van den Boom van de Inbraakbarometer geeft nog tips om de kans op inbraak te verkleinen. “Uiteraard moet je deuren en ramen goed sluiten zodra je van huis gaat en moet je zorgen voor voldoende verlichting in en rondom je huis.” Eventueel kun je ook je buren vragen om extra op te letten als je weg bent.

Deel dit bericht