Dure beveiligingssystemen geen vervanging voor goed hang- en sluitwerk

Ondanks dat er minder ingebroken wordt, gaven Nederlanders vorig jaar 24% meer uit aan beveiligingssystemen, camera’s en slimme deurbellen dan in 2021, meldt NOS.nl op basis van cijfers van onderzoeksbureau Multiscope. Aan beveiligingssystemen werd het meest uitgegeven: €236 miljoen.

Behoefte

Het installeren van camera-en/of alarmsystemen op en in woningen is een logisch gevolg van de toenemende behoefte aan nieuwe slimme technologie die ons in het dagelijks leven ondersteunen, zegt PKVW-adviseur Marcelino Levering. Deze digitale beveiligingssystemen worden domotica genoemd.

Het PKVW volgt de ontwikkelingen op het gebied van domotica nauwkeurig. Levering: “We merken dat de consument interesse heeft in digitalisering en zich afvraagt of deze technologie ook daadwerkelijk zorgt voor een veiligere woning.”

Voordelen

Een beveiligingssysteem met camera’s en een alarm heeft zo zijn voordelen. Criminoloog en filosoof Marc Schuilenburg noemt er 2 op NOS.nl: het schrikt dieven af tijdens de inbraak en de camerabeelden kunnen worden gebruikt bij de opsporing. “Maar het voorkomt inbraak niet.”

Levering vult aan: “Het is goed dat de consument bewust bezig is met het beveiligen van de woning en zich laat informeren wat voor hen de beste optie is. Inbraakpreventie kent namelijk vele verschijningsvormen, waarbij naast beveiliging ook het gedrag van de bewoner zelf een belangrijke rol speelt.”

Hang- en sluitwerk

Sybren van der Velden Walda, landelijk coördinator Woninginbraak bij de Nationale Politie geeft aan dat mensen zelf een hoop kunnen doen om inbraak te voorkomen. “Goed hang- en sluitwerk, daar begint de beveiliging van je huis mee.”

Levering onderschrijft die gedachte. “Het PKVW staat voor het voorkomen van inbraak door hang- en sluitwerk toe te passen dat voldoet aan hoge kwaliteitseisen. In combinatie met de juiste maatregelen die jij zelf kunt toepassen, verkleint de kans op een geslaagde inbraak aanzienlijk.” Daarentegen hebben camera-en/of alarmsystemen volgens hem eerder een signalerende functie. Dat houdt in dat ze de inbreker in beeld brengen, maar het is nog maar de vraag of inbrekers zich daardoor laten tegenhouden.

Het toepassen van goed hang- en sluitwerk brengt ook kosten met zich mee. “Maar in tegenstelling tot bepaalde digitale beveiligingssystemen zit hier geen abonnement aan vast”, zegt Levering. Een PKVW-specialist adviseert welke maatregelen geschikt zijn voor jouw woning, zodat deze toekomstbestendig en goed beveiligd is.

Deel dit bericht