Controleer je huis voordat je op vakantie gaat

De vakanties staan weer voor de deur. Zorg ervoor dat je met een gerust hart op vakantie gaat. Dat kan als je huis beveiligd is met hang- en sluitwerk van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Vraag hiervoor een vrijblijvend advies aan bij een erkend PKVW-bedrijf. Deze vind je op www.politiekeurmerk/vakman. Maar je kunt ook veel zelf doen.

Belangrijk is dat je buren op de hoogte zijn van je afwezigheid. Vraag hen of zij het huis een bewoonde indruk willen geven tijdens je vakantie. Dat schrikt inbrekers af.

  • Ruim de post uit het zicht op
  • Doe ’s avonds de gordijnen dicht en ’s ochtends weer open
  • Doe ’s avonds een lampje aan. Hiervoor kun je ook een tijdschakelaar gebruiken.
  • Zet de vuilnisbak buiten als ze die komen ophalen
  • Zet ook gerust een auto voor de deur

Als de buren iets verdachts zien of horen, moeten ze vooral het alarmnummer 112 bellen.

Burenkaart voor gemeenten

Veiligheidsprofessionals bij gemeenten kunnen ‘de burenkaart’ sturen naar bewoners. Bijvoorbeeld samen met een voorlichtingsbrief of bij het regionale huis-aan-huisblad. Zij kunnen ze ook uitdelen in hotspot wijken of op braderies. Met de burenkaart vragen zij aandacht van bewoners voor de zomercampagne en de boodschap ‘Op vakantie? Licht de buren in!’.

Deel dit bericht