Nieuwbouw

Bouwplanadviseur Rogier Timmer timmert ook na zijn pensioen nog fanatiek aan de weg met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). “Ik kreeg zo veel vragen uit mijn netwerk dat ik mijn eigen adviesbureau Keurmerkinspecties Zuid-West ben begonnen”, vertelt Rogier enthousiast. “Zo laat ik door Kiwa met gemak 1.300 woningen per jaar PKVW certificeren. Dat doe ik door heel Nederland. Van Den Helder tot Maastricht en ik ben ook zeer actief in mijn eigen woonplaats Oudenbosch, gemeente Halderberge.”

Rogier is al vanaf 1996 betrokken bij PKVW voor bestaande bouw en nieuwbouw. Eerst als politieman, daarna als PKVW-adviseur bij Destil. Hierdoor heeft hij een zeer uitgebreid netwerk onder projectontwikkelaars, aannemers en bouwbedrijven. Daar profiteert hij nu na zijn pensioen nog steeds van. “Ik krijg veel vragen uit mijn netwerk om bouwplannen te beoordelen. Daarbij let ik ook specifiek op de openbare ruimte, want sociale veiligheid in een wijk is essentieel”, aldus Rogier.

Samenwerking met gemeente

Rogier woont in de gemeente Halderberge en kent de gemeente op zijn duimpje. Zowel de ambtenaren als de inwoners. De gemeente is heel actief op PKVW-gebied, ook in samenwerking met de woningcorporatie. Alles wat gebouwd of gerenoveerd wordt, moet voldoen aan het PKVW. Rogier: “Zo heeft de gemeente pas een nieuwbouwplan ontwikkeld en vragen ze mij de bouwplannen op tekening te beoordelen. Dan geef ik gevraagd en ongevraagd advies. Ik let onder andere op de zichtlijnen en de verlichting om toekomstige overlast te voorkomen. Bijvoorbeeld een speelveld dat te ver van de bewoonde wereld ligt. Dat moet je niet willen, want dan kunnen daar ’s avonds veel jongelui hangen. Of een ingang van een kinderopvang die aan een 80-kilometer weg ligt. Je kunt de ingang dan beter naar de andere kant verplaatsen, zodat ouders hun kinderen gemakkelijk en veilig kunnen wegbrengen. Op basis van mijn commentaar wordt het plan aangepast. Als in die nieuwbouwplannen inwoners zelf hun woning mogen bouwen, dan let ik erop dat dit volgens het PKVW gaat. Ons gezamenlijk streven is gewoon een (sociaal) veilige wijk, waar je met plezier woont en leeft”

Gratis controle op bouwbesluit

“Voor gemeenten is het eigenlijk heel aantrekkelijk om met het PKVW in zee te gaan”, licht Rogier toe. “PKVW sluit aan op het bouwbesluit en loopt bijvoorbeeld ook gelijk met de VeiligheidsEffectRapportage (VER). Als je dus als gemeente het PKVW als standaard eist, dan heb jij bij het certificeren van de woning automatisch een gratis controle op het bouwbesluit. Ook kijken we bij het PKVW naar sociale veiligheid in een wijk en dat is een belangrijke pijler in de VER.“

Samenwerking met woningcorporaties

Naast gemeenten werkt Rogier ook veel en plezierig samen met woningcorporaties. Zij vinden mij vaak via de website www.politiekeurmerk.nl of LinkedIn”, legt Rogier uit. “Het gaat dan vaak om nieuwbouw- of grote renovatieprojecten. Als woningcomplexen gerenoveerd worden in het kader van duurzaamheid, dan raad ik altijd aan direct het PKVW mee te nemen. Dat scheelt veel in de kosten, want je bent toch al bezig met bouwvakkers. Dus is het slimmer en goedkoper om dit te combineren. Anders moet de schilder twee keer komen. Met de woningcorporatie Woonstad in Rotterdam hebben we de afspraak dat als er een nieuwe huurder komt de woning eerst door erkende PKVW-monteurs geïnspecteerd wordt. Deze monteurs heb ik zelf getraind bij SOBA. De woningen worden dan volgens de PKVW-eisen opgeknapt. Zo deden we toch al snel meer dan 2.500 woningen.” Binnenkort werkt Rogier weer samen met woningcorporatie Wooncompas in Ridderkerk. Hierbij gaat het ook om het PKVW door te voeren in de nieuwbouw en bij een renovatieproject.

Advies aan de aannemer

Verder geeft Rogier ook veel adviezen aan aannemers. Soms kennen ze het PKVW wel, soms hebben ze er nog nooit meegewerkt. Op het moment dat ze een woning volgens het PKVW moeten opleveren, trekken ze bij adviseur Rogier aan de bel. “Laatst heb ik de aannemer van een prachtig appartementencomplex met 24 appartementen in Veghel geadviseerd (zie foto). Alle woningen zijn geïnspecteerd door Kiwa en succesvol PKVW-gecertificeerd” besluit Rogier trots.

(Foto: 24 appartementen Bouwbedrijf Van Grunsven uit Erp; foto: VirtualDutchMen)

Deel dit bericht