“Door de diversiteit van de groep leer je heel veel van elkaar”

Femke Schrama is specialist Bouwregelgeving en sloot de training voor bouwplanadviseur onlangs succesvol af. “Ik ben er alle vier de dagen met veel plezier naartoe gegaan. Ik vond het zeer leerzaam. Ook al had ik al veel ervaring met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), toch heb ik er veel van opgestoken. Met name de achtergronden bij de eisen vond ik interessant. Dat maakt het makkelijker om een eis aan een opdrachtgever uit te leggen. Verder hadden we een leuke groep, heel divers. De ene had ervaring in adviseren en de andere kwam uit de praktijk. Zo kon je veel van elkaar leren.”

Femke is in haar dagelijkse werk bij Nieman, de raadgevende ingenieurs, vooral bezig met grote woningbouwprojecten in de ontwerpfase. Zij is breed inzetbaar. Zo voert zij onder meer Quick Scans uit, controleert zij bouwbesluitberekeningen van collega’s en toetst zij ontwerpen aan de bouwkundige regelgeving. “Ook adviseer ik regelmatig over het PKVW”, vult Femke aan. “Normaal onderteken ik altijd mijn eigen werk, maar bij een BREEAM-certificering deed een collega dat altijd, omdat ik de opleiding hiervoor niet had gevolgd. Dat voelde raar, vandaar dat ik nu heel blij ben, dat dit niet meer nodig is.”

Lange aanloop

Het deelnemen aan de vierdaagse PKVW-opleiding voor bouwplanadviseur van Kiwa had een lange aanloop voor Femke. Zoals gezegd, werkte zij al een aantal jaren met PKVW als extra service naar opdrachtgevers, omdat er vaak naar gevraagd wordt. “Wij adviseren grote aannemers, architecten, woningcorporaties en projectontwikkelaars over bouwregelgeving, waaronder brandveiligheid en energiezuinigheid. Dan is het een logische stap om ook PKVW daarbij te adviseren.

Brandveiligheid botst vaak met PKVW, omdat je bij brand overal makkelijk naar binnen moet kunnen en makkelijk moet kunnen vluchten. PKVW wil juist mensen, lees inbrekers, buiten houden. Mijn uitdaging is dan ervoor te zorgen dat de brandveiligheid in orde is en we toch voldoen aan PKVW. Zo adviseer ik al een aantal jaren en heb dat mijzelf eigen gemaakt. In het begin controleerde een directe collega die wel de training PKVW-bouwplanadviseur had gevolgd altijd mijn werk. In 2016 mocht ik eindelijk zelf de opleiding doen om zo het stokje van een collega uit een andere vestiging over te nemen. In 2017 heb ik mij ingeschreven, maar in die periode zou er veel veranderen en werd de opleiding niet gegeven. Vervolgens kwam er een nieuw handboek in 2020 en werd de opleiding weer opgestart. Dat was precies in de coronaperiode, waardoor het online zou plaatsvinden. Helaas kon ik toen niet en nu is het dus 2023 geworden.”

Toegevoegde waarde in rapport

Femke houdt zich vooral bezig met grote wooncomplexen, waarbij de publieke en privé-ruimten gemengd zijn. “Dat is altijd heel spannend binnen PKVW. Tijdens de opleiding merkte ik dat ik de regels weleens te streng heb geïnterpreteerd. Daarnaast heb ik direct na de opleiding ons standaard rapport voor ons PKVW-advies aangepast op basis van de uitleg en informatie die ik tijdens de opleiding heb gekregen. In de opleiding is bijvoorbeeld uitgelegd hoe de Beveiligingsrichtlijn en de Productenlijst gelezen en gebruikt worden. Daarom heb ik in het rapport hiervan nu een duidelijke opsomming opgenomen met een link naar de productenlijst op de website. Op deze manier weten aannemers heel gemakkelijk welke producten zij moeten kiezen om ervoor te zorgen dat de bergingsdeuren in een bergingencomplex in een woongebouw voldoen aan PKVW. Ook staat er in het rapport nu standaard een opmerking in over vluchtvriendelijke deuren, omdat deze vaker worden toegepast dan ik dacht. En ik heb bijvoorbeeld ook toegevoegd welke bewijslast verzameld moet worden als een inspectie plaatsvindt. Volgens mij is ons rapport hiermee verbeterd en klantvriendelijker geworden. Dat zou niet gebeurd zijn als ik de opleiding niet had gevolgd.”

Combineert mijn studies

“Bij PKVW gaat het om sociale veiligheid in de bebouwde omgeving. De PKVW-eisen zijn onder andere gebaseerd op een proefschrift dat door een ingenieur en een psycholoog is geschreven. Ik ben van huis uit ingenieur, maar ben ook afgestudeerd als sociaal psycholoog. Met deze opleiding voor bouwplanadviseur komen mijn twee interesses dus weer bij elkaar. Dat vind ik mooi. Tot slot ben ik blij dat mijn kennis door de training completer is en ik bovendien vanaf nu mijn eigen werk in alle gevallen mag ondertekenen.”

Interesse?

Wil jij ook de opleiding voor bouwplanadviseur volgen? Op 23 mei en 27 november 2024 begint de opleiding weer. Lees meer over de opleiding en bekijk de data.

Deel dit bericht