Slachtoffers woninginbraak voelen zich minder veilig

Met koevoet wordt deur opengebroken

Ruim de helft van slachtoffers van woninginbraak voelt zich minder veilig. Dat blijkt uit antwoorden van deelnemers aan de Veiligheidsmonitor van het CBS en het ministerie van Justitie en Veiligheid. In 2021 is er bij bijna 2% van de bevolking (dat zijn ruim een kwart miljoen mensen) ingebroken, of heeft iemand geprobeerd om in te breken.

Veiligheidsgevoel

Bij ruim 1% is de inbreker niet binnen geweest. Bij 0,2% kwam de dader wel binnen maar nam niets mee, en bij 0,4% zijn er bij de inbraak ook spullen gestolen. Een inbraak met diefstal heeft de meeste invloed op het gevoel van veiligheid en vertrouwen. Zo voelt 63% van de mensen bij wie iets gestolen is, zich minder veilig. Maar ook als er alleen geprobeerd was om in te breken voelde de helft van de mensen zich minder veilig dan daarvoor.

Geldproblemen

Een inbraak met diefstal kan ook tot geldproblemen leiden bij de slachtoffers. 17% (ongeveer 10.000 slachtoffers) zei dat ze financiële problemen hadden (of nog steeds hebben) door de woninginbraak.

Aangifte

Als er bij de woninginbraak spullen gestolen zijn, geeft bijna 90% van de slachtoffers dat aan bij de politie. Dat is ook nodig voor de verzekering. Van alle mensen bij wie ingebroken is of dat geprobeerd is, doet bijna 60% aangifte bij de politie. Ruim 40% heeft dat dus niet gedaan.

Bron: cbs.nl

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is bewezen effectief tegen woninginbraken. Inbrekers slaan een woning met goede beveiligingsmaatregelen meestal over. Schakel een PKVW-bedrijf bij jou in de buurt in om te weten of je woning goed beveiligd is.

Deel dit bericht