“Omgeving inrichten volgens PKVW is essentieel”

Gerrit Enkelaar en Fabian Platteschore buigen zich over de bouwtekening

Dat is de stellige overtuiging van Gerrit Enkelaar, die al 23 jaar met hart en ziel werkt voor én met het PKVW. Hij neemt binnenkort afscheid als PKVW-bouwplanadviseur, omdat hij vindt dat het op zijn 75e wel genoeg is geweest. “Maar als mijn mening wordt gevraagd, dan blijf ik privé enthousiast PKVW adviseren”, aldus een bevlogen Gerrit.

Loopbaan bij politie

Gerrit heeft in totaal 40 jaar bij de politie gewerkt. Zijn werkzaamheden waren daar zeer divers. Hij is begonnen bij de surveillancedienst en via de recherche ploegchef geworden in Veenendaal. Toen ging hij in het bedrijfsleven werken. “Dat beviel me helemaal niet”, vertelt Gerrit. “Daarom ben ik na een jaar weer terug naar de politie gegaan. Dit keer in Utrecht. Daar heb ik me beziggehouden met het voorkomen van misdrijven en ook op regionaal gebied heb ik veel gedaan aan preventie. Vervolgens ben ik in Nieuwegein in de noodhulp terechtgekomen. In die tijd werd ik coördinator van de Stadswacht Nieuwegein en vanuit die functie weer voorzitter van Stadswacht Nederland. In 2000 ben ik teruggegaan naar Veenendaal, waar ik ook met mijn vrouw woon en waar mijn twee dochters zijn geboren.”

Neventaak PKVW

Toen Gerrit 23 jaar geleden weer bij politie in Veenendaal ging werken, was zijn neventaak PKVW. “Dat vond ik erg leuk om erbij te doen” licht Gerrit toe. “Op het moment dat ik in 2006 met de VUT ging, besloot het kabinet dat alle ‘niet- politietaken’ afgestoten moesten worden. Het PKVW is toen naar het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gegaan. Ik heb toen mijn eigen adviesbureau Enkabo opgericht en heb mijn PKVW—projecten en contacten meegenomen. Dat betekent dat ik veel projectontwikkelaars heb geadviseerd. Maar ook de gemeenten, zoals Veenendaal en Utrecht, kwamen naar mij toe. En dat geldt ook voor woningbouwcorporaties.

Veiligheidsgevoel

Gerrit adviseert al weer bijna een kwart eeuw vol overtuiging het PKVW. “Belangrijk is ook dat de omgeving is ingericht volgens de eisen van het keurmerk”, zegt Gerrit stellig. “Het gaat vooral om het gevoel van veiligheid dat goed moet zijn. Dat geldt voor de hele wijk, maar ook voor appartementencomplexen en woningen. PKVW zorgt ervoor dat het veiligheidsgevoel sterkt toeneemt en de kans op woninginbraak sterk afneemt. Als ik in een wijk loop, die voldoet aan het PKVW, dan is verlichting in orde, de achterpaden zijn overzichtelijk en verlicht, dan voel ik mij meer op mijn gemak. Voor dat prettige en veilige gevoel doe ik het allemaal.”

Het verhaal erbij

Het PKVW staat niet op zich. Het gaat er ook om hoe de bewoners van het huis ermee omgaan. Zij horen voorlichting te krijgen. “Die voorlichting is essentieel”, merkt Gerrit op. “Ik had lang geleden een project in Veenendaal, waarbij de woningen allemaal waren goedgekeurd door R2B, nu doet Kiwa dat. Een paar dagen na de oplevering kreeg ik van de gemeente Veenendaal een telefoontje dat er bij tien woningen in één straat was ingebroken. Na onderzoek bleek dat die bewoners de sleutels in de sloten van de ramen hadden laten zitten. Zij hadden het de inbrekers dus wel erg gemakkelijk gemaakt. Daarom hamer ik altijd op een goede voorlichting, want als je de genomen maatregelen (hang en sluitwerk) niet goed gebruikt, dan werkt het niet.”

Toekomst PKVW

“Het PKVW is in de afgelopen jaren gelukkig veel praktischer geworden”, licht Gerrit toe. “Vroeger werden er heel veel (aanvullende) eisen gesteld. Nu is het eisenpakket teruggeschroefd en sluit het veel beter aan bij de praktijk. Dit heeft als voordeel dat het voor een aannemer niet veel extra werk oplevert, want op woningniveau moet toch al voldoen worden aan het Bouwbesluit. PKVW sluit perfect aan op dit Bouwbesluit én biedt nog wat toegevoegde waarde voor de bewoners van het huis. Bijvoorbeeld (openbare) verlichting. Aan appartementencomplexen worden wel meer eisen gesteld. Logisch want een woongebouw mag natuurlijk alleen maar voor bevoegden toegankelijk zijn. Ik zou graag willen zien dat het PKVW als verplichting aan gemeenten wordt opgelegd. Dat is nu nog een manco. Projectontwikkelaars moeten aan zoveel eisen voldoen, waardoor ze PKVW vaak laten zitten en dat is echt een gemiste kans.”

En hoe nu verder?

Zoals hij zelf zegt, kan Gerrit met een gerust hart zijn adviesbureau stoppen. De klus die hij nog heeft lopen, draagt hij vol vertrouwen over aan PKVW-adviseur Marian Verkerk. “Ik heb een hele leuke tijd gehad met het PKVW en heb het werk altijd met veel plezier gedaan. Ik sport nog en doe veel andere leuke dingen, waar ik nu weer meer tijd voor heb. Zo vind ik het leuk om met mijn vier kleinkinderen (twintigers) gezellig te lunchen. En natuurlijk trek ik er straks ook wat vaker met mijn vrouw op uit. Met de auto of de fiets. Dat maakt niet uit, ik vermaak me wel.”

Op de foto buigen Gerrit Enkelaar (rechts) en Fabian Platteschorre van Plegt-Vos zich over het project Heijcop in Utrecht.

 

Deel dit bericht