Het logo van het PKVW is een sterk logo. Veel mensen kennen het en PKVW-erkende bedrijven maken er dan ook gebruik van in hun marketing. Helaas maken sommige bedrijven misbruik van dit logo. “Omdat consumenten het logo herkennen, trappen zij in de val van deze malafide bedrijven”, merkt Tom Lavalaye, PKVW-adviseur, op. “Daarom is de aanpak van logomisbruik zo belangrijk.”

Waarde PKVW

“Ook omdat het vaak ouderen en kwetsbaren in onze samenleving zijn die worden opgelicht” vertelt Tom. “Als zo’n malafide bedrijf de druk hoog opvoert, dan ga je vreemde dingen doen. Eigenlijk maakt het dan niet zoveel uit hoe oud je bent. Verder staat het PKVW al ruim 25 jaar voor kwaliteit, veiligheid en vertrouwen. Zoals gezegd, heeft het een grote naamsbekendheid, dat mede te danken is aan ons grote netwerk van PKVW-specialisten, bouwplanadviseurs en andere ambassadeurs. Samen zorgen we er voor dat veel woningen tegen woninginbraken worden beveiligd met het PKVW. En dat willen we graag zo houden”, aldus Tom.

Structuur in proces

Tom is in juni 2023 gestart bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) als PKVW-adviseur en als adviseur heling, straatroof, overvallen. Hij is direct aan de slag gegaan met de aanpak van het logomisbruik. “Ik kan me heel goed voorstellen dat de erkende bedrijven van ons verwachten dat wij hier actief tegen optreden. Dus heb ik structuur in het proces aangebracht. Ik heb een standaard document ontwikkeld, waarin ik alle bewijzen verzamel. Ik doe onder meer onderzoek bij de Kamer van Koophandel en probeer op internet zoveel mogelijk bedrijfsinformatie te achterhalen. Vervolgens neem ik contact op met het bedrijf. Dat doe ik bij voorkeur telefonisch en dan bevestig ik ons gesprek en de afspraken per mail.”

Reageren op meldingen

“Zodra er een melding binnenkomt van vermeend logomisbruik zoek ik direct de website op. Soms is het een voormalig PKVW-erkend bedrijf. Dan vraag ik allereerst waarom ze niet meer PKVW-erkend zijn en ga het gesprek aan. Als ze zich dan toch weer aansluiten, is er niets aan de hand. Anders vraag ik of ze binnen een bepaalde termijn het logo van de website willen halen. Als het geen voormalig erkend PKVW-bedrijf is, dan zet ik wat meer druk op de ketel. Malafide bedrijven doen zich voor als PKVW-erkend bedrijf, maar zijn dit in werkelijkheid niet. Hun diensten voldoen niet aan onze hoge kwaliteitseisen. Zij hebben er wel baat bij om rust rondom hun bedrijf te houden. Zij willen dat hun winkeltje zo min mogelijk aandacht krijgt en willen geen slechte naam, ook niet bij google. Daarom reageren ze vaak wel snel als wij vragen het PKVW-logo van hun website, flyers, bedrijfskleding of bedrijfsvoertuigen te halen. Reageren ze helemaal niet, dan ondernemen we in het uiterste geval juridische stappen tegen het bedrijf.“

Proactief zoeken

Daarnaast zoekt het PKVW online ook proactief naar misbruik. “Ik breng dan in kaart welke bedrijven betrokken zijn bij het logomisbruik en hoe je het beste contact met hen kan opnemen. Het zou mooi zijn als we in de toekomst hierbij gebruik kunnen maken van kunstmatige intelligentie. Dat kan het zoeken zeker vergemakkelijken.”

In gesprek met andere organisaties

“Als wij een melding binnenkrijgen van misbruik door malafide bedrijven, dan raden wij de melder altijd aan de oplichting te melden bij www.consuwijzer.nl van de Autoriteit Consumenten Markt (ACM) en/of bij de Fraudehelpdesk. Ook adviseren wij de melder aangifte te doen bij de politie. Met deze organisaties zijn wij ook regelmatig in gesprek. Zo gaf de Fraudehelpdesk onlangs aan dat zij ook zeker oplichtingspraktijken zien met malafide slotenmakers. Deze fraude is dit jaar al meer dan € 60.000. En zij hebben het idee dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. De ACM heeft een aantal jaren geleden onderzoek gedaan naar malafide slotenmakers. Zij zagen daarna een substantiële afname van het aantal meldingen. Dus als je ergens onterecht het logo van het PKVW ziet, meld het dan! Stuur een mail naar pkvw@hetccv.nl, naar Consuwijzer van ACM en naar de Fraudehelpdesk. We kunnen dan samen met deze organisaties kijken hoe we dit probleem nog beter kunnen aanpakken.”

Wat kun jij als PKVW-erkend bedrijf doen?

Zorg ervoor dat klanten jouw telefoonnummer in hun telefoon zetten. Als ze een slotenmaker nodig hebben, weten ze jou direct te bereiken. Maak kenbaar dat jij als PKVW-erkend bedrijf te vinden bent op www.politiekeurmerk.nl/vakman.

Logogebruik van het PKVW

Een bedrijf mag alleen het PKVW-logo gebruiken als ze een gecertificeerd PKVW-erkend bedrijf zijn. Dat betekent dat het bedrijf voldoet aan de kwaliteitseisen om te mogen adviseren en monteren volgens de regels van het PKVW voor Bestaande Bouw (woning ouder dan 2 jaar). Deze certificering wordt uitgevoerd door Kiwa. Meer informatie over de certificering vind je op kiwa.com. Ben je nog geen PKVW-erkend bedrijf en wil je dit wel worden. Kijk dan voor meer informatie op deze website.

 

 

 

Deel dit bericht