Aandacht voor Donkere Dagen Offensief in advertentie

Een paginagrote advertentie van De Nederlandse Kluis (DNK) stond 21 oktober in dagblad AD. Hierin speelt DNK in op de campagne van het Donkere Dagen Offensief. Ook het PKVW en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) worden genoemd als partners van DNK. Met deze advertentie wordt aandacht gevraagd voor de toename van het aantal woninginbraken in de herfst- en de wintermaanden.

Grote impact woninginbraak

De Nederlandse Kluis biedt in 40 vestigingen in Nederland kluizen aan. Vroeger huurden mensen vaak een kluis bij de bank, maar sinds banken in Nederland hiermee zijn gestopt, heeft DNK deze dienst overgenomen. Een woninginbraak kan veel impact hebben op de slachtoffers. Je blijft achter met een hoop troep in huis en een gevoel van onveiligheid. Inbrekers hebben altijd haast, halen alles overhoop. Ze trekken lades en kasten open en snuffelen zelfs tussen het ondergoed van jou en je partner. Het idee dat een vreemde in je huis geweest is, terwijl dat een veilige plek moet zijn, is beangstigend. Dieven zoeken meestal geld, sieraden, smartphones en tablets en bankpasjes.. Bovendien worden vaak spullen meegenomen met grote emotionele waarde. Sieraden van een overleden ouder of kind. Die zijn niet altijd veel geld waard, maar ze zijn niet te vervangen. Je kunt deze opbergen in een externe kluis.

Aandacht voor het Donkere Dagen Offensief

Nu de donkere maanden zijn aangebroken en bijna overal een stijging van het aantal woninginbraken zichtbaar is, is het verstandig aandacht te besteden aan het voorkomen van woninginbraken. Gemeenten kunnen gebruikmaken van de campagnematerialen van het Donkere Dagen Offensief en hiermee hun inwoners op de risico’s te wijzen.

Tips om woninginbraak te voorkomen

Bewoners kunnen ook zelf veel doen:

  • Geef je woning een bewoonde indruk. Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren.
  • Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als je alleen even boodschappen gaat doen of de hond uitlaat.
  • Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten.
  • Leg waardevolle spullen uit het zicht. Huur een externe kluis voor (emotioneel) waardevolle spullen die je niet dagelijks gebruikt. Bijvoorbeeld bij DNK.
  • Start een buurtpreventiegroep in jouw buurt, bijvoorbeeld via WhatsApp. Kijk voor meer informatie op WhatsAppBuurtPreventie.
  • Weekendje weg? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.
  •  Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.
  • Wacht niet totdat je zelf slachtoffer wordt, maar voorkomen inbraak met goed hang-en-sluitwerk. Vind hier een erkend PKVW-bedrijf bij jou in de buurt.

Bekijk de advertentie van DNK

Deel dit bericht