Wat zijn de gevolgen van slimme woningen op woonveiligheid?

Op 9 november organiseerde Smart Living Society de bijeenkomst Smart Veiligheid op het hoofdkantoor van de NVM-makelaars. PKVW-adviseur Marcelino Levering was één van de sprekers. Laura Teunissen en Marc Vervoort heetten de 50 makelaars van harte welkom. Daarna deelde Ron van den Berk, makelaar uit Eindhoven, zijn visie en ideeën over welke (smart)rol hij ziet voor de makelaar van de toekomst. “Woningen worden steeds slimmer en persoonlijk contact steeds belangrijker. Als makelaar moet je er dan voor zorgen dat de klantreis steeds langer wordt. Data spelen hierbij een essentiële rol”, sprak de makelaar uit ervaring.

Verplaats je in de klant

Vervolgens schudde Shahid Talib algemeen directeur Breijer Bouw en Installatie, de boel op. Hij begon met de stelling ” Smart home bestaat niet”. Het huis is niet slim, een huis heeft slimme producten. Een makelaar kan hierbij een cruciale rol spelen, maar wordt deze rol hem of haar ook gegund? Er zijn veel partijen op de markt en de makelaar komt vaak te laat in beeld. Pas als iemand een huis gaat kopen of verkopen. Daarom is hetvolgens Shahid belangrijk veel data te verzamelen van mensen. Dan kun je proactief inspelen op de behoeften. Net als Amazon en Google dat doen. Zijn boodschap luidt dan ook: “Verplaats je in je klanten en kijk welke behoeften zij hebben.” Er ontstond veel interactie in de zaal, goede vragen werden gesteld en nieuwe inzichten ontstonden.

Inzicht in preventie

Na de rondleiding door het prachtige NVM-gebouw gaf Sybren van der Velden Walda, één van de drie nationale projectleiders High Impact Crimes bij Politie Nederland, inzicht in de activiteiten, cijfers en strategieën van de politie voor preventie en veiligheid. Last but not least deelde Marcelino Levering projectleider Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) tips waar je aan moet denken bij een veilig huis, waaronder het hang- en sluitwerk van het PKVW. Maar ook handige tips die je als bewoners zelf kunt doen om bij te dragen aan de veiligheid van de woning.

Psychologische drempels

Marcelino ging ook in op de psychologische drempels van het PKVW. “Naast goedgekeurd hang- en sluitwerk werpt het PKVW ook psychologische drempels op voor de inbreker. Zo willen inbrekers niet graag gezien worden. Verlichting speelt dan een belangrijke rol. Daarnaast let het PKVW ook op de aantrekkelijkheid van de omgeving en de aanwezigheid van zichtlijnen. Sociale veiligheid staat dus centraal.”

Mogelijke samenwerking

Marcelino eindigde zijn presentatie met de vraag of het een idee was als makelaars op de dag van overdracht een schouw door een erkend PKVW-bedrijf aan te bieden. Het PKVW-erkend bedrijf kan de woning dan checken op (sociale) veiligheid en vrijblijvend een offerte doen. Zo geef je de bewoners het gevoel aandacht te hebben voor hun wooncomfort. Over dit idee en nog vele andere mogelijke manieren van samenwerken werd na afloop nog lang nagepraat. Alle aanwezigen waren ervan overtuigd dat deze bijeenkomst een vervolg moet krijgen.

Smart living Society

De Smart Living Society verenigt zakelijke partners in Nederland rondom smart living, gericht op het delen van kennis en het stimuleren van slimme technologie in huishoudens. Zij organiseren diverse evenementen en werkgroepen om discussie en samenwerking te bevorderen, met de focus op transparante en objectieve benaderingen van IoT-uitdagingen en marktstrategieën. De Smart Living Society wordt gevormd door Edwin Aartman, Rob Wierenga, Marcel Visser, Tessa Holzenbosch, Marijn Nederlof en Bianca Konings.

Deel dit bericht