Levendige discussie tijdens Kiwa-themamiddag

Op woensdagmiddag 15 november kwamen 50 PKVW-beveiligingsadviseurs samen bij Kiwa in Apeldoorn om met elkaar in gesprek te gaan. Dat was door corona al lange tijd niet meer gebeurd. Na een warm welkom van André van Gestel, auditor bij Kiwa, nam PKVW-projectleider Marcelino Levering het woord. Hij was mede-organisator van deze middag. Hij introduceerde het PKVW-team en gaf het stokje over aan communicatieadviseur Anita Hilhorst. Zij besprak de communicatieactiviteiten van de afgelopen 9 maanden en haalde veel input uit de zaal hoe het anders en soms ook beter kan. Waardevolle feedback, waarmee zij met sommige tips direct aan de slag kan en andere ideeën zijn de moeite waard om verder te onderzoeken.

Logomisbruik

Vervolgens pakte PKVW-adviseur Tom Lavalaye het podium. Hij vertelde over de huidige aanpak van het logomisbruik en was erg benieuwd naar de ervaringen van de deelnemers. Over één ding was iedereen het eens: meld logomisbruik! Dit kan door een mail te sturen naar pkvw@hetccv.nl. Graag met zoveel mogelijk bewijsmateriaal, zoals foto’s, websites, facebookberichten. Consumenten kunnen ook melding doen bij ACM op consuwijzer.nl en bij Fraudehelpdesk. Hoe meer meldingen zij binnen krijgen, hoe duidelijker het wordt hoe groot het probleem is.

Terugblik en vooruitblik

Marcelino Levering blikte daarna terug op waar het PKVW vandaan kwam. Het is in 1995 ontstaan toen er nog sprake was van meer dan 120.000 woninginbraken per jaar. In 2023 zijn dit er waarschijnlijk nog maar 20.000. Dat is op zich goed nieuws, maar hierdoor moeten we ons wel de vraag stellen hoe we het PKVW aantrekkelijk houden in de toekomst. Levering hierover: “Ik heb met het ministerie van Justitie en Veiligheid afgesproken dat we in 2024 gaan onderzoeken waar kansen en innovatiemogelijkheden liggen om het PKVW mee te laten groeien in maatschappelijke ontwikkelingen en behoeften. Uiteraard betrekken we daarbij de PKVW-bedrijven om input op te halen.”

Slimme sloten

Na de pauze nam André van Gestel het onderwerp ‘Slimme sloten’ voor zijn rekening. Hij gaf aan dat we allemaal weten hoe we omgaan met mechanische sloten. Maar zodra zij mechatronisch worden, dus als er elektronische componenten aan toe worden gevoegd, moet het PKVW zich afvragen of het hele proces veilig is. Dus van de centrale sleuteldatabase via de sleuteluitgifte naar de sleuteldrager, naar de sleutelontvanger, naar de sleutelverwerker en tot slot naar de lokale sleuteldatabase. De huidige PKVW-producteisen omvatten niet alle beveiligingsaspecten van slimme sloten. Daarom gaat SKG aanvullende eisen stellen aan de elektronicaonderdelen.

Eisen voor elektronica

Bij aanvullende eisen voor elektronica kun je bijvoorbeeld denken aan:

  • Signaaloverdracht
  • Toegang tot en opslag van sleutelgegevens
  • Opslag van wachtwoorden en sleutel
  • Bediening (direct, lokaal of op afstaand)
  • Software en firmware
  • Digitale sleutels
  • Elektronische toetsentableaus
  • In- en uitschakelen pincode
  • Biometrische lezers (in geval van irisscan).

Belangrijke aandachtspunten hierbij zijn cryptische versleuteling, authenticatie, autorisatie en integriteit. Van Gestel hierover: “Vanaf 2025 moeten producenten aantonen dat hun producten voldoen aan de aanvullende eisen voor elektronica om gecertificeerd te worden door SKG. Voor PKVW-beveiligingsadviseurs is het essentieel om te weten hoe ze binnen hun vak deze slimme sloten veilig kunnen toepassen.”

Na deze intensieve middag is nog lang en gezellig nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Een initiatief dat we zeker in 2024 willen herhalen.

Deel dit bericht