Op vrijdagavond 1 december ging het politie basisteam Goes op pad met zo’n 600 schoenen. In die schoenen zaten onder meer een tijdschakelaar én een PKVW-flyer met een QR-code naar PKVW-erkende bedrijven in de buurt. Een ludieke inbraakpreventieactie die aandacht heeft gekregen van de Zeeuwse media. Ook PKVW-adviseur Marcelino Levering was erbij aanwezig. Na de officiële aftrap gingen politieagenten en medewerkers van handhaving zoveel mogelijk dorpen en steden bezoeken op alle eilanden in Zeeland. Zij gingen op zoek naar woningen waar géén licht brandde. Daar belden ze aan en als de mensen niet open deden, dan zetten ze een schoen mét inhoud voor de deur. Op deze manier willen ze de bewoners adviseren de volgende keer een bewoonde indruk achter te laten als ze van huis zijn.

Succesvolle actie

Het was een geslaagde avond. Als het donker was, hebben de politieagenten aangebeld of aangeklopt. Negen van de tien keer deed er niemand open. Als er wel iemand was, hebben ze korte gesprekjes gevoerd. De ludieke actie heeft volgens Marcelino Levering veel positieve reacties opgeleverd en is vooral het nut bewezen. Marcelino: “Het gaat erom dat bewoners de mindset krijgen en behouden dat ze met kleine inspanningen een inbraak kunnen voorkomen. We zien al jarenlang dat het aantal inbraken afneemt. Van 22.000 inbraken vorig jaar zitten we landelijk nu op 20.000 inbraken dit jaar. Maar dat betekent nog steeds dat er 50 tot 60 huishoudens per dag gedupeerd worden.’’

Deel dit bericht