Potentieel inbraakrisico nieuwbouwwoningen. Elke woninginbraak is er één te veel

Gerrit Enkelaar en Fabian Platteschore buigen zich over de bouwtekening

In 2023 is al in 20.000 woningen in Nederland ingebroken. “Een groot deel daarvan betreft bestaande en vooral oudere huizen, maar vergeet de interesse van inbrekers voor nieuwbouwwoningen niet”, zegt Marcelino Levering, adviseur van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), in de jubileumeditie van Industriebouw. “Daar zit een potentieel inbraakrisico. Projectontwikkelaars en aannemers beseffen soms niet dat het Politiekeurmerk niet hetzelfde inhoudt als het Bouwbesluit en bouwen niet volgens de strengere eisen van het PKVW. Dat is een gemiste kans”, stelt hij.

Geringe investering

Het inschakelen van een ervaren PKVW-bouwplanadviseur door projectontwikkelaars is op zich een eenvoudige zaak. Levering: “Onze adviseur is het liefst vanaf de fase van het voorlopig ontwerp bij het gehele bouwproces betrokken.” De bouwplanadviseur stelt een advies op en kan als vraagbaak dienen tot de oplevering van het project. “Dat advies kan gaan over inbraakpreventief hang- en sluitwerk of over gevelelementen, maar ook om verlichtingsplannen. Daarnaast denkt de bouwplanadviseur mee over bijvoorbeeld de indeling.|

Lees het hele interview in de honderdste editie van Industriebouw.

Deel dit bericht