Aantal woninginbraken in 2023 weer gedaald

De dalende trend in het aantal woninginbraken zet door. In 2023 is in totaal in 22.706 woningen ingebroken. Dat komt neer op 62 woninginbrakenper dag. Een jaar eerder waren dat er dagelijks nog 67. Het aantal woninginbraken zit daarmee op het laagste niveau sinds 2012, toen de politie de misdaadcijfers digitaal begon bij te houden.

Dalende trend

 In 2012 was het aantal inbraken bijna 91.600. In 2019 was dit aantal nog ruim 39.000. In de meeste gemeenten nam het aantal woninginbraken vorig jaar af. Vooral in Almere, Zwolle en Utrecht daalde het aantal flink. In vier op de tien gemeenten groeide het aantal inbraken wel, zoals in Groningen, Haarlem en Maastricht. Inwoners van de gemeenten Rozendaal (Gelderland), De Bilt en Laren waren het vaakst slachtoffer van een inbraak.

 Positief nieuws

 “Dit is echt positief nieuws. Los van het voor de hand liggende financiële leed zit er aan woninginbraak ook een psychische kant”, legt Marcelino Levering, PKVW-adviseur bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid uit. “Bij een woninginbraak worden vaak dierbare eigendommen gestolen. Ook het feit dat iemand in jouw woning is geweest, kan voor de slachtoffers bijzonder impactvol zijn.”

Bewoners treffen meer beveiligingsmaatregelen

Eén van de redenen dat het aantal woninginbraken steeds meer afneemt, zijn de steeds betere beveiligingsmaatregelen. Marcelino: “Het lijkt erop dat mensen hun woning steeds beter beveiligen, bijvoorbeeld met het hang- en sluitwerk dat PKVW gecertificeerd is. Hiervoor kun je terecht bij een PKVW-erkend bedrijf bij jou in de buurt. Ook hebben we samen met de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid de afgelopen jaren veel campagnes gevoerd om mensen bewust te maken van de risico’s van woninginbraak.”

Handige tips tegen woninginbraak vind je op www.politiekeurmerk.nl/preventietips.

 

 

Deel dit bericht