Iconisch wooncomplex in Tilburg heeft Politiekeurmerk behaald

De Weverij in Tilburg is PKVW gecertificeerd

De Weverij is een uitgesproken wooncomplex in het hartje van Tilburg. Het bestaat uit twee iconische woongebouwen die gescheiden zijn door een gezellige winkelstraat. Daarnaast zit één woongebouw vast aan een bestaande parkeergarage. “Het was uitdagend om hiervoor het PKVW-certificaat te behalen”, vertelt Thijs van Dorst, werkuitvoerder van Van de Ven Tilburg.

Veiligheid voorop

De opdrachtgever DW Property heeft tijdens de bouw besloten dat volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) gebouwd moest worden. Van de Ven is hiervoor in zee gegaan met PKVW-bouwplanadviseur Rogier Timmer. Zij hadden vaker samengewerkt. “Doordat de PKVW-eisen pas later zijn toegepast, moesten we toch nog wel wat aanpassingen doen aan het ontwerp”, legt Rogier uit. “Het PKVW gaat namelijk verder dan het bouwbesluit en daardoor is het een intensief traject geworden, waarin ik erg plezierig heb samengewerkt met Thijs van Dorst.”

Aanpassingen

“Ik was wel bekend met de PKVW-materie, maar omdat het PKVW niet van het begin af aan een eis was, was ik blij met de deskundigheid van Rogier. Zeker ook in dit gecombineerde project met woningen, winkels en een parkeergarage. Door de PKVW-eisen hebben we de vluchtroute door de bestaande parkeergarage laten lopen, dus ook daar moesten we aanpassingen doen. Verder zijn er door het PKVW extra verlichting gekomen en meer spiegels.

Advies: Het PKVW in vroeg stadium betrekken

Thijs is ervan overtuigd dat je als projectontwikkelaar het PKVW in een vroeg stadium moet toepassen. “Doordat dit bij dit project niet is gebeurd, hebben wij veel aanpassingen gedaan die veel extra inspanningen, geld en soms ook wat frustratie hebben gekost. Als we op tijd het PKVW hadden doorgevoerd, was dit niet nodig geweest. Sommige PKVW-eisen gaan heel ver en lijken voor mij soms overbodig. Als er overal goede straatverlichting en goed cameratoezicht is, dan vind ik een buitenlamp bij een woning even wat minder belangrijk. Maar ik snap ook wel dat het voor de bewoner juist fijn is dat de inbreker door de buitenlamp de woning sneller overslaat.“

Veilige toplocatie

In totaal zijn er in de Weverij 170 huurappartementen gekomen. Het ene gebouw telt maar liefst zeventien verdiepingen, het andere gebouw vijf. In de plint zijn moderne winkels en horeca opgenomen. Het complex is opgeleverd onder het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). De ligging, met alle voorzieningen binnen handbereik in combinatie met de karaktervolle architectuur maken de Weverij Tilburg een echte veilige toplocatie om in te wonen.

Van de Ven Bouw en Ontwikkeling

Van de Ven Bouw en Ontwikkeling is een veelzijdige en dynamische onderneming. Gedreven door de beste mensen, ondernemerschap en innovatiekracht willen we onze onderneming constant versterken, in balans met de omgeving. Veiligheid, integriteit en duurzaamheid zijn voor Van de Ven absolute voorwaarden. Het kantoor is gevestigd in Tilburg.

Deel dit bericht