“Slimme deurbel voorkomt woninginbraak niet”

Hand met sleutel bij slot voordeur.

Het aantal deurbelcamera’s is de afgelopen jaren in Nederland hard gestegen. In 2023 waren er al 1,2 miljoen. Deze particuliere camera’s hebben impact op onze privacy. In een interview in de Volkrant merkt hoogleraar Marc Schuilenburg hierover op: “Hoewel de meeste mensen een camera aan hun huis hangen om veiligheidsredenen, voorkomt het bezit van zo’n camera woninginbraken niet”.  De politie suggereert wel dat deurbellen een ‘afschrikwekkende’ werking hebben. Uit onderzoek blijkt volgens de hoogleraar dat dit maar een klein effect is. Inbrekers blijven alleen wat minder lang binnen als er camerabewaking is.

Investeer in goede sloten

“Het klopt dat deurbelcamera’s alleen afschrikken en dat is niet genoeg om woninginbraak te voorkomen”, beaamt Marcelino Levering, adviseur van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. “Daarom zeggen we ook dat het essentieel is om te investeren in degelijke sloten voor je huis. Met goed hang- en sluitwerk verdedig je je woning tegen inbrekers.”Daarbij is het belangrijk voor inbraakwerende sloten te kiezen die goedgekeurd zijn door het PKVW. Bij de PKVW-erkende specialist in jouw buurt vind je deze sloten. “Zorg ook voor voldoende buitenverlichting rondom je huis, vooral bij de ingangen” vult Levering aan. Ook hierbij kan een PKVW-erkend bedrijf vakkundig adviseren.

Installeer daarna een deurbelcamera

Naast goed hang- en sluitwerk kun je extra een deurbelcamera installeren om inbrekers af te schrikken. “Maar denk dan wel aan de privacy van je buren”, waarschuwt de adviseur. Doordat ons hele land nu volhangt met particuliere camera’s wordt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens het grondrecht van privacy vaak geschonden. Meestal filmen de bellen ook een deel van de openbare ruimte, terwijl dat niet is toegestaan.

Psychologische valstrik

Bij NOS Radio 1 Journaal licht Marc nog eens toe dat een slimme deurbel een psychologische valstrik is. De deurbel wordt verkocht als effectief, maar dat is niet bewezen. Eigenlijk nemen de onveiligheidsgevoelens door een slimme deurbel alleen maar toe. Marc hierover: “De best bescherming tegen woninginbraak is goed hang- en sluitwerk, goede verlichting en fysiek aanwezig zijn”. CCV-adviseur Rodney Haan meldt in hetzelfde fragment nog dat je de slimme deurbel alleen moet gebruiken waarvoor deze bedoeld is. “Het is geen beveiligingscamera, maar een camera om te kijken wie er voor de deur staat. Verwijder de beelden dus gelijk daarna.”

 

Deel dit bericht