Specialist Politiekeurmerk geeft tips hoe je ervoor zorgt dat inbreker jouw huis overslaat

Slot op deur

Beveiligingsdeskundige Peter Wienia van PWK Inbraakbeveiliging geeft de gemeente Nederbetuwe tips om de inbraakgolf tegen te gaan. In de gemeenten Dodewaard, Opheusden, Ochten en Kesteren en Lienden is de afgelopen twee maanden al zeker 20 keer ingebroken. In 2023 bedroeg het aantal inbraken in totaal 21. Dus goed voor de inwoners van deze gemeenten om te weten wat ze zelf kunnen doen om de kans kleiner te maken dat dieven spullen uit hun huis komen halen. Peter Wienia adviseert als eerste goede, zichtbare maatregelen te nemen.

Veel ervaring met politiekeurmerk

Peter Wienia is al 23 jaar gespecialiseerd in het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Hij doet uitsluitend inbraakbeveiliging volgens het PKVW en weet dus van de hoed en de rand. Zo adviseert hij bijvoorbeeld op je deur beslag te doen dat de cilinder afdekt en daarop een kerntrekbeveiliging. Aan die trekbeveiliging kun je zíén dat het moeilijk is de deur open te breken. Een ander belangrijke tip is ook de moeilijk te bereiken bovenramen te voorzien van goed beslag. Je ziet namelijk vaak dat een een raam dicht is, maar het raamboompje half open staat. Dat ziet een inbreker aan de buitenkant en dat nodigt uit om binnen te komen. Laat dus zien dat je ramen en deuren dicht zijn.

Neem een driepuntsslot

Peter Wienia heeft nog veel meer adviezen. Zet op een deur altijd een driepuntsslot. Ook al zie je dat niet van buitenaf, een inbreker voelt het wel. Als een inbreker aan de onderkant van de voordeur duwt en voelt dat hij hem een stukje naar binnen kan duwen, dan weet hij dat er alleen een slot in het midden zit. Het is dan relatief makkelijk voor een inbreker om de deur open te krijgen.

Verlichting helpt ook

Als mensen op straat naar een deur kunnen kijken, kiest een inbreker niet zo snel voor deze woning. Want als hij gebukt probeert in te breken en een voorbijganger ziet dat, dan is de kans groot dat deze 112 belt. Zorg er dus voor dat je woning goed verlicht is. Laat ook licht branden als je (even) weg bent.

Zelf aan de slag of hulp inroepen

Je kunt als bewoner zelf aan de slag gaan om maatregelen toe te passen. Je kunt ook naar een PKVW-erkend bedrijf bij jou in de buurt gaan. Vaak komen zij gratis een inspectie doen en geven advies hoe je je woning beter kunt beveiligen om het PKVW-certificaat te krijgen. Je kunt dan zelf bepalen wat je laat verbeteren.

Bron: Hoe zorg je dat een inbreker jouw huis over slaat – AD

Deel dit bericht