Politiekeurmerk bij conferentie tegen inbraken

Kennisconferentie woninginbraak.

De Kennisconferentie slachtofferschap na fysieke en digitale inbraken was het startsein voor een gezamenlijk offensief van het ministerie van Justitie en Veiligheid, het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), de Nationale Politie en Interpolis. Zo’n 80 professionals van 35 organisaties op het gebied van techniek, gedragswetenschap, beleid en veiligheid waren tijdens de conferentie op 15 maart bij Interpolis in Tilburg aanwezig.

De partijen werken samen aan vernieuwende en effectieve aanbevelingen. Zo wordt bijvoorbeeld verder onderzocht op welke wijze de schaamte die slachtoffers voelen kan worden omgezet in een positieve bijdrage in de strijd tegen dit type criminaliteit.

Fysieke inbraken drastisch gedaald

“Nederland veiliger maken en houden op het gebied van woninginbraakpreventie, dat is dé doelstelling van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, het PKVW. Deze doelstelling loopt naadloos over in de doelstellingen van deze conferentie”, zegt Marcelino Levering, adviseur PKVW voor het CCV, die ook bij deze conferentie betrokken was.

Marcelino Levering, adviseur van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
Marcelino Levering, adviseur van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Het PKVW wordt al bijna dertig jaar in Nederland op grote schaal op woningen toegepast en mede daardoor zijn volgens de adviseur het aantal fysieke woninginbraken de afgelopen jaren drastisch gedaald. “Echter, met circa 23.000 geregistreerde woninginbraken in 2023 kunnen we wel stellen dat dit aantal nog steeds enorm hoog is. Er valt nog veel winst te behalen om het aantal slachtoffers hiervan te verminderen”, zegt Levering.

Terugdringen misdrijven

De samenwerking via de conferentie moet ook leiden tot het terugdringen van misdrijven en het verkleinen van de mentale impact op slachtoffers. “Het is een bijzondere samenwerking tussen publieke en private partijen. Alleen door intensief samen op te trekken kunnen we meer misdrijven en slachtofferschap voorkomen”, zegt organisator Sjak van Nieuwkuijk van Interpolis. Marcelino Levering hoopt dat zoveel mogelijk gemeenten, woningcorporaties, Vve’s, maar ook door projectontwikkelaars, architecten en individuele consumenten (blijvend) PKVW toepassen, want ook dan wordt volgens hem het slachtofferschap met betrekking tot fysieke woninginbraken daadwerkelijk en aanzienlijk verminderd.

De conferentie begon met een rondetafelgesprek. Het thema van de conferentie werd hierbij toegelicht door Elske van Amelsfort van het ministerie, Patrick van den Brink van het het CCV, Sybren van der Velden Walda van de Nationale politie en René Voets van Interpolis, onder leiding van dagvoorzitter Rens de Jong. Dit deden ze elk vanuit hun eigen expertise.

Samen criminaliteit voorkomen

CCV-directeur Patrick van den Brink: “Al sinds de oprichting twintig jaar geleden, zet het CCV zich in om samen met publieke en private partijen criminaliteit te voorkomen. Juist bij fysieke en digitale inbraken is deze samenwerking van groot belang.”

Volgens hem heeft het verleden bewezen dat de betrokken partijen samen echt een verschil kunnen maken. “Het is mooi en noodzakelijk dat alle betrokken partijen de samenwerking willen intensiveren om zo slachtoffers en schade te voorkomen”, stelt de directeur.

Verhalen slachtoffers inbraak

Een inbraak, of het nu fysiek of digitaal is, tast je gevoel van veiligheid enorm aan. Het doet echt iets met de slachtoffers en de mensen er om heen. Van den Brink: “De verhalen van slachtoffers zijn heftig en motiveren ons allemaal om extra stappen te zetten. Dat vind ik mooi om te zien. Er is echt nog een wereld te winnen.”

Gevolgen inbraak voor slachtoffers

Hoewel de afgelopen twaalf jaar het aantal High Impact Crime (HIC) delicten flink daalde, werd vorig jaar toch zo’n 23.000 aangifte gedaan bij de politie van een woninginbraak, 190 keer van een woningoverval, circa 4.000 keer van een babbeltruc en ruim 80.000 keer van online criminaliteit. Dit heeft grote gevolgen voor de slachtoffers en hun omgeving.

Daarom gingen de deelnemers aan de conferentie in werkgroepen uiteen en bogen zich over de vraag:

Hoe kunnen we slachtofferschap na fysieke en digitale inbraak verminderen? Wat is daarvoor nodig? Wat missen we nog?

De vier groepen hielden daarna een pitch en overhandigden hun antwoord op de vraag aan de organisatie. Dit deden ze in de vorm van een cheque:

  1. Slogan: je bent een held als je het vertelt. Van individuele schaamte naar collectieve vuist.
  2. Buren die samen een speurtocht doen in hun wijk om die veiliger te maken.
  3. Banken vragen voor automatische detectie van frauduleuze rekeningnummers.
  4. Inbraakpreventie (hang- en sluitwerk) voor iedereen bereikbaar via een fonds.

De organisatie van de conferentie kijkt naar de haalbaarheid van deze vier aanbevelingen en die worden verder uitgewerkt. “Het was een mooie dag vol passie voor veiligheid”, blikte één van de deelnemers terug.

Deel dit bericht