Inbraakpogingen zijn steeds vaker succesvol

Met koevoet wordt deur opengebroken

Het lukt inbrekers steeds vaker om met de buit naar buiten te lopen na een poging tot woninginbraak. Van alle inbraakpogingen in 2023, lukte ruim 75 procent. In 2020 was dit ruim 70 procent. Vooral in ‘goedkopere’ wijken vinden de meeste geslaagde woninginbraken plaats.

Dat blijkt uit de cijfers van de Woninginbraken Index van Independer op basis van een ingediend Woo-verzoek bij de politie. Het totaal aantal inbraken nam af, terwijl het aantal geslaagde woninginbraken ongeveer gelijk bleef. Provincies als Groningen, Overijssel en Friesland staan in de top 3 van succesvolle inbraakpogingen.

Cijfers binnen de gemeenten

Op gemeenteniveau zijn grote uitschieters. De top 10 Nederlandse gemeenten (met meer dan 50 incidenten) waar inbrekers veel vaker slagen:

  1. Maashorst (Noord-Brabant): 90% van de inbraken succesvol
  2. Zutphen (Gelderland): 88,5% van de inbraken succesvol
  3. Tilburg (Noord-Brabant): 85,8% van de inbraken succesvol
  4. Groningen stad (Groningen): 85,7% van de inbraken succesvol
  5. Nijmegen (Gelderland): 85,4% van de inbraken succesvol
  6. Oosterhout (Noord-Brabant): 85% van de inbraken succesvol
  7. Voorschoten (Zuid-Holland): 84,7% van de inbraken succesvol
  8. Heemstede (Noord-Holland): 84,2% van de inbraken succesvol
  9. Barneveld (Gelderland): 83,9% van de inbraken succesvol
  10. Almelo (Overijssel): 83,8% van de inbraken succesvol

In het Utrechtse Houten (55,3%) en in de Zuid-Hollandse stad Gouda (58,3%) gingen inbrekers vorig jaar juist het minst succesvol te werk.

De statistieken zijn gebaseerd op ruim 97.000 inbraak-incidenten van 2020 tot en met 2023. Op de donderdag waren de inbraakpogingen het vaakst succesvol. De meeste inbraken vonden vorig jaar plaats in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, namelijk vijftien per dag.

Inbrekers tijdens feestdagen

Gedurende het jaar springen bepaalde kalenderdagen er ook uit. Zo doen dieven op Tweede Paasdag bovengemiddeld veel inbraakpogingen in de regio’s Noord- en Midden-Nederland: ongeveer 20 procent meer dan op een normale dag.

Ook uit dit onderzoek blijk er dat inbrekers volop actief zijn tijdens de feestdagen: kerstavond, Eerste Kerstdag, Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag zitten met elk ruim honderd pogingen allemaal in de top 5 kalenderdagen met de meeste inbraakpogingen. 28 mei is met ‘slechts’ 33 inbraakpogingen juist het rustigst.

Maatregelen tegen woninginbraak

Voor de verzekering is het belangrijk dat bewoners genoeg maatregelen nemen tegen inbraak in hun woning. Expert woonverzekeringen Michel Ypma: “Bij het claimen van een schade zal een verzekeraar altijd kijken of het huis goed was afgesloten. Ze willen eigenlijk zien dat je alles hebt gedaan om een inbraak te voorkomen. Er zijn ook verzekeraars die korting geven op de premie als je aantoonbaar extra veiligheidsmaatregelen hebt genomen.”

Daarom is het verstandig een huis te beveiligen met goedgekeurd inbraakwerend hang-en-sluitwerk en goede verlichting om het huis. “Schakel een bedrijf in met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) om een woning goed te beveiligen. Hij kijkt of je woning aan de eisen voldoet. Zo niet, dan kan hij benodigde maatregelen uitvoeren om certificaat te behalen dat aantoont dat een woning voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk”, vertelt Marcelino Levering, adviseur PKVW van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) Soms krijgen woningeigenaren korting op hun inboedelverzekering als ze het PKVW-certificaat kunnen tonen.

Leer meer over het PKVW-certificaat

Op zoek naar een PKVW-gecertifieerd bedrijf? Bekijk dan de lijst op het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid

Bron: https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/woninginbraken-2023

Deel dit bericht