De tijd van de deurspion, het kijkgaatje in de voordeur lijkt voorbij. Uit onderzoek van Allianz Direct blijkt dat bijna twee derde (63%) van de Nederlanders denkt dat een slimme deurbel helpt om diefstal te voorkomen. 26% van de slimme deurbelbezitters heeft zelfs wel eens opnames gemaakt van een inbraak of diefstal met hun deurbel. Toch zitten er ook een aantal haken en ogen aan het gebruik van zo’n camera bij de deur.
Tegenhouden of signaleren
Marcelino Levering krijgt vaak de vraag of een slimme deurbel voldoende is om woninginbraak te voorkomen. Dit is niet per se het geval. “Met een slimme deurbel signaleer je vooral. Met goed hang- en sluitwerk houd je de inbreker buiten de deur”, aldus Marcelino. “Het is wel zo dat beide maatregelen de inbreker afschrikken. Daarom snap ik ook dat uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 89% van slimme deurbelbezitters een veiliger gevoel van dit apparaatje krijgt.” Met de slimme deurbel kun je via een app kijken wie er voor je deur staat.
Denk aan privacy
Het is misschien begrijpelijk dat een slimme deurbel mensen een veilig gevoel geeft. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de risico’s bij het gebruik ervan. Slimme deurbellen moeten zichtbaar zijn en personen die zijn gefilmd, hebben het recht om de beelden te bekijken. “Dus ook als je geen slimme deurbel hebt, is het goed om je bewust te zijn van deze regels”, aldus Marcelino. Het onderzoek stelt dat minder dan een derde van de Nederlanders (32%) de regels voor het gebruik van een slimme deurbel kent. Wel zijn veel Nederlanders zich bewust van de potentiële privacygevaren. 42% van de Nederlanders zegt namelijk meer regels te willen voor slimme deurbellen op het gebied van privacy, en 37% wil meer handhaving op het naleven van de regels bij slimme deurbellen.
Bron: Schademagazine