Onbekende aan de deur? Doe niet open!

Vrouw doet deur open voor onbekende man

Het aantal woninginbraken is het afgelopen jaar afgenomen, maar het aantal babbeltrucs om de woning binnen te komen is juist toegenomen. Onder babbeltrucs verstaan we de smoesjes, waarmee oplichters u proberen te beroven van uw geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. “Laat je er niet door overvallen”, waarschuwt Marcelino Levering, adviseur van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

Gebruik een kierstandhouder

“Elk slachtoffer is er één te veel, of het nu gaat om woninginbraken of babbeltrucs. De impact op slachtoffers is vaak zo enorm heftig dat we het belangrijk
vinden om onze tips hierover te blijven delen”, aldus Levering. Vanuit het Politiekeurmerk Veilig Wonen wordt altijd geadviseerd goedgekeurd inbraakwerend
hang- en sluitwerk als basis om woninginbraken te voorkomen. Hieronder valt ook de zogenaamde kierstandhouder. Dit is een stevige variant van een deurketting. “Als je deze op de deur heeft zitten en gebruikt, dan kan niemand de deur openen en je naar binnen duwen. Gebruik deze kierstandhouder niet als extra slot, want hulpdiensten moeten in geval van nood wel naar binnen kunnen”, merkt Levering op.

In de Seniorenwijzer van april geeft Marcelino Levering nog meer tips om niet in babbeltrucs te trappen.

Deel dit bericht