Genoeg redenen om extra eisen van het Politiekeurmerk mee te nemen in ontwerp

Deurnaalden Alprokon

“Architecten en projectontwikkelaars hebben genoeg redenen om de extra eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) mee te nemen in hun bouwtekeningen”, stelt PKVW-adviseur Marcelino Levering in zijn interview met Alprokon. Er is vorig jaar bijna 23 duizend keer aangifte gedaan van woninginbraak, het laagst gemeten niveau in twaalf jaar. Goed nieuws, maar geen reden tot juichen volgens Marcelino. “Het gaat gemiddeld om 62 woninginbraken per dag. Tienduizenden mensen die de impact van een woninginbraak ervaren. Daarnaast slagen inbraken vaker en is de schade groot.”

Meer dan het bouwbesluit

Het PKVW gaat in haar eisen verder dan de regels in het Bouwbesluit, tegenwoordig Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Naast fysieke, inbraakwerende beveiliging, zoals de juiste deuren en deurnaalden, wordt ook gekeken naar de totale woning of het complex. ‘‘Zo kijken we bijvoorbeeld of de inbreker een gemakkelijk ‘werkvlak’ heeft, zoals opstapjes waardoor hij kan doorklimmen. Ook kijken we goed naar de verlichting in het gebouw. Bij nieuwbouw houden we rekening met zichtlijnen op de openbare ruimte. Zo kan je hele straten veiliger samenstellen en onaantrekkelijk maken voor inbrekers,’’ vertelt de PKVW-projectleider.

Zeker 3 minuten inbraakwerend

Wil je voor jouw woning of gebouw het PKVW verkrijgen, dan moeten deze aan een aantal criteria voldoen. Eén van deze eisen is dat het aangebrachte hang- en sluitwerk zeker 3 minuten inbraakwerend is. Daarbij moet alles volgens voorschriften worden gemonteerd door een erkend PKVW-bedrijf. Deuren blijven volgens Marcelino een belangrijk element binnen de beveiliging van een gebouw. Een PKVW-bedrijf kijkt niet alleen naar het hang- en sluitwerk zelf, maar ook bijvoorbeeld naar het materiaal van de deur. “Je kan daar wel een inbraakwerende deurnaald in zetten, maar als je een gat in de deur kan trappen, heeft dat geen zin. Er wordt dus niet ingebouwd in een zwakke basis. Vooral bij deuren is de totale deurconstructie van groot belang.’’

Belang van keurmerken

Bij inbraakwerend hang- en sluitwerk is het keurmerk van groot belang. “Kijk eens naar je achterdeur; zie je het SKG-keurmerk* 2 of 3 sterren? Heb je het juiste deurbeslag? Laat een PKVW-bedrijf langskomen om de veiligheid van je huis te checken. Een PKVW-bedrijf zorgt voor een veilige totaalconstructie met producten die allemaal zijn getest en gecertificeerd door SKG-IKOB.’’

Lees het hele interview met Marcelino Levering op de website van Alprokon.

Toelichting deurnaald op foto
Je ziet hier een inbraakwerende deurnaald voor enkele deuren compleet met meerpuntssluiting. De sluitnaad tussen deur en kozijn wordt afgedicht door de deurnaald. Door het toepassen van kreukelzones in de flens worden sluitpunten verborgen. Het openbreken is hiermee een enorm tijdrovend en lawaaiig karwei. Precies waar de inbreker niet van houdt! De constructie is uiterst succesvol getest conform NEN-EN 1627 op inbraakwering RC3/WK3 en SKG***.

Deel dit bericht