Inbraak top 5 voorjaar 2024: van tuinkabouter tot (elektrische) fiets

Uit onderzoek van Allianz blijkt dat bijna 1 op de 5 Nederlanders (18%) in het voorjaar minder bewust bezig is met het voorkomen van inbraak. Ook zegt een kwart (27%) de ramen in de lente en zomer vaak open te laten staan als ze niet thuis zijn. 12% zegt in deze periode zelfs ook de tuin- of balkondeuren open te laten als ze niet thuis zijn. In deze onvoorzichtigheid spelen ook kinderen een rol: 17% van de Nederlanders zegt namelijk dat hun deuren in het voorjaar vaak open staan, omdat hun kinderen dan veel buitenspelen.

Voorkom woninginbraak

“Ik vind dat zorgelijke berichten”, merkt Marcelino Levering, adviseur Politiekeurmerk Veilig Wonen, op. “Juist in de zomer en tijdens vakanties slaan inbrekers toe. Daarom hameren wij erop dat je het hen niet te makkelijk moet maken. Zorg dus voor goedgekeurd inbraakwerend hang- en sluitwerk en doe ramen en deuren goed op slot. Ook als je maar even weg bent.

Top 5 inbraak uit tuin en schuur

Naast woninginbraak vindt in de zomer ook veel inbraak in de tuin en in schuren plaats. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat meer dan 1 op de 6 Nederlanders (16%) weleens bestolen is uit de tuin of van het balkon. De top 5 van de meest gestolen spullen ziet er als volgt uit:

  1. (Elektrische) fietsen (20%)
  2. Tuinmeubels (17%)
  3. Gereedschap (12%)
  4. Tuinkabouter (12%)
  5. Speelgoed (8%)

Andere opvallende voorwerpen die weleens uit de tuin van Nederlanders gestolen zijn, zijn kratten bier, pakken koffie, vogelvoerhuisjes en kerstverlichting.

Toename schuurinbraken

Het onderzoek van Allianz Direct toont aan dat bijna een derde (31%) van de Nederlanders hun schuur overdag niet op slot doet en 32% de fiets in de schuur niet op slot zet. Levering: “Dat verklaart ook waarom we in 2023 hebben gezien dat het ruim 11.000 keer misging in Nederland met schuurinbraken. Dit is een stijging van 3,1% vergeleken met 2022. Daarom geldt ook hier dat het belangrijk is je schuur te voorzien van degelijk en inbraakwerend hang- en sluitwerk. Dieven hebben het vooral voorzien op dure producten, zoals elektrische fietsen, luxe barbecues en kostbaar gereedschap.”

Bron: Schademagazine

Deel dit bericht