Omroep West besteedt aandacht aan preventie woninginbraak

Omroep West heeft onderzoek gedaan naar woninginbraken in Zuid-Holland-Noord. Er wordt relatief vaak ingebroken in woningen in Oegstgeest en Wassenaar en weinig in Zoetermeer. Zij heeft Marcelino Levering, adviseur Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), gevraagd hoe dat kan. “Het kan natuurlijk dat de ene gemeente meer aandacht aan preventie besteedt dan de andere, want één ding is zeker: preventie werkt.

Gevolgen preventie woninginbraak

Marcelino is ervan overtuigd dat de belangrijkste reden van de dalende inbraakcijfers woninginbraakpreventie is. ‘Uit onderzoek blijkt dat inbrekers binnen drie minuten binnen willen zijn. Lukt dat niet, dan gaan ze naar een andere woning. Het hang- en sluitwerk van het PKVW is daar op gemaakt en getest en houdt inbrekers dus daadwerkelijk tegen.”

Impact slachtoffers groot

Ondanks de afname van woninginbraken blijft de aanpak van woninginbraken belangrijk volgens Marcelino. “Het aantal inbraken neemt af, maar de impact op een getroffen huishouden is nog altijd groot. Het gaat toch om het veiligheidsgevoel van iemand. Er worden dus gemiddeld nog altijd zestig woninginbraken per dag gepleegd. We mogen die impact niet uit het oog verliezen.”

Lees het hele interview

Tegenhouden versus signaleren

Naast het interview heeft Marcelino maandagmorgen 17 juni in het radioprogramma ‘West wordt wakker’ toegelicht dat goed inbraakwerend hang- en sluitwerk de basis is van het voorkomen van woninginbraken. Daarmee houd je de inbreker daadwerkelijk tegen. Dit in tegenstelling tot videodeurbellen, die vooral signaleren. “Natuurlijk kan het helpen in de preventie, maar de meeste inbrekers komen binnen via de achterdeur, terwijl de videodeurbel bij de voordeur hangt. Er zijn nog geen goede onderzoeken gedaan naar de rol van de deurbellen, maar onze ervaring is dat vooral het aanbrengen van goede sloten helpt om inbrekers buiten de deur te houden.”

 

 

 

 

Deel dit bericht