Zo houd je inbrekers buiten de deur als je op vakantie gaat

Omdat de zomervakantie een toptijd is voor inbrekers, besteedt de Libelle aandacht aan het voorkomen van woninginbraken. Met de juiste maatregelen maak je de kans op inbraak kleiner. Dat geldt ook voor thuisblijvers. Marcelino Levering, adviseur van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW), werkte mee aan deze special. Lees zijn drie belangrijkste tips.

Sluit (boven)ramen

Marcelino: “Hoewel veel mensen tegenwoordig meer doen om een inbraak te voorkoen, valt in veel huizen nog winst te behalen. Vaak gaan er drie dingen mis. Allereest laten veel mensen als ze weggaan boven een raampje openstaan om de kamer te luchten. Dat lijkt onschuldig, maar voor inbrekers is het vaak helemaal niet zo moeilijk om bij zo’n raam te komen. Ze gaan op een vuilcontainer staan of pakken een ladder uit de schuur.”

Doe de voordeur op slot

Een andere veel gemaakte fout is de voordeur achter je dicht laten vallen in plaats van op slot te draaien. “Inbrekers kunnen makkelijk achterhalen of zo’n deur echt op slot zit. Als er speling op de deur zit, weten ze genoeg. Door een pasje tussen de deur en het kozijn te halen, gaat de deur binnen een paar seconden open.”

Bewoonde indruk

De derde tip van Marcelino is vooral een bewoonde indruk achter te laten als je op vakantie gaat. “Als er een flinke stapel post op de deurmat ligt, de gordijnen dicht zijn en het licht ’s avonds niet aangaat, is dat een uitnodiging voor inbrekers om een kijkje te nemen.”

Slimme truc

Als inbrekers twijfelen of bewoners op vakantie zijn, passen ze vaak een slim trucje toe. “Zij steken ene takje of tandenstoker tussen de deur en het kozijn. Als dat er twee dagen later nog zit, weten ze dat de deur niet open is geweest. Sociale controle is dus belangrijk om inbraak te voorkomen. Vertel je buren dat je op vakantie bent en vraag hen een oogje in het zeil te houden.

Wil je nog meer tips lezen om met een gerust hart op vakantie te gaan? Lees dan het hele interview in de libelle én onze preventietips.

Deel dit bericht