Slimme deurbel geen vervanger van goed hang- en sluitwerk

Met een slimme deurbel kun je communiceren met iemand die bij je aanbelt. Zo kun je de bezorger instructies geven waar hij het pakketje kan neerzetten terwijl je zelf aan het werk bent. Ook heb je zicht op wie er rondhangt bij je voordeur. Dat schrikt potentiële inbrekers vast af, denk je misschien. Dat klopt, maar wel heel plaatselijk. Een slimme deurbel heeft namelijk maar een beperkt bereik, vertelt Anita Hilhorst, woordvoerder Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) in de Margriet special ‘Slim geregeld’. “Geen enkele videodeurbel heeft de hele woning in het vizier. Je hangt hem immers aan de voordeur. Dieven weten precies tot waar het gezichtsveld van de videodeurbel reikt en via welk raam ze dan wel kunnen binnenkomen. Of achterom, via de schutting en achterdeur.”

Adviezen PKVW

Inbrekers houd je pas echt tegen met goed hang- en sluitwerk, benadrukt Anita. “Uit onderzoek is gebleken dat als een inbreker langer dan drie minuten bezig is en het lukt niet om binnen te komen, hij de woninginbraak staakt. Goed hang-en sluitwerk, zeker met het Politiekeurmerk Veilig Wonen, is daarop getest. Zorg dus dat je degelijke sloten op deuren en ramen hebt. Maar let ook op je eigen gedrag. Laat geen ramen en deuren open als je weg bent. Draai de deur in het slot. Leg waardevolle spullen uit het zicht. En zorg voor goede verlichting, want een inbreker wil niet graag gezien worden.”

Prima aanvulling

Heb je je woning goed beveiligd tegen inbraak, dan kan een slimme deurbel wel een prima aanvulling daarop zijn, doordat hij bepaalde activiteiten bij de voordeur signaleert. “Dan moet je dat wel op tijd in de gaten hebben. Bovendien duurt het even voordat de politie bij je huis kan zijn. Een dief kan in korte tijd veel meenemen. Of dat nu waardevolle spullen zijn of niet, een inbraak heeft altijd grote impact waar je nog heel lang last van kunt ondervinden. Dat wil je liever voorkomen.”

Bekijk het hele artikel in de Margriet special

Deel dit bericht