Berg je waardevolle spullen goed op

Je hoort en leest het steeds vaker. Criminelen die waardevolle spullen stelen door zich voor te doen als wijkagent of bankmedewerker. De buit bestaat vaak uit geld, sieraden, mobiele telefoons en laptops. Wat kun je zelf doen en waar moet je op letten om dit te voorkomen. Marcelino Levering en Tom Lavalaye, adviseurs bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), geven tips op Seniorenwijzer.

 Bewuste keuze voor senioren

De daders van woninginbraken en babbeltrucs richten zich vaak bewust op senioren, omdat zij van een generatie zijn die goed van vertrouwen is. Zij bellen op of komen aan de deur, waarbij ze veel druk uitoefenen. Er wordt bijvoorbeeld direct gezegd dat er ingebroken is of er problemen zijn met een bankpas, zodat de spanning opgebouwd wordt. Vaak noemen ze de naam van een wijkagent. Mensen denken dan niet meer zelf rustig na en maken graag gebruik van de hulp die geboden wordt.

Buiten de deur houden

Het eerste advies dat Marcelino geeft om dit soort criminaliteit te voorkomen, is het toepassen van goedgekeurd en inbraakwerend hang- en sluitwerk van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). “Daarmee houd je inbrekers echt tegen. Zorg ook voor een kierstandhouder, zodat de deur op een kier kan als er onbekenden voor de deur staan. Uit onderzoek is gebleken dat inbrekers hun poging tot woninginbraak opgeven als het niet lukt binnen drie minuten de deur of het raam open te breken. Daar houden we met onze testen rekening mee. Deze producten zijn verkrijgbaar bij de PKVW-erkend bedrijven.

 Uit het zicht

Naast goede sloten op ramen en deuren is het ook belangrijk om inbrekers niet te verleiden. “Daarom zeggen wij ook altijd dat mensen hun waardevolle spullen uit het zicht moeten leggen. Spullen die je dierbaar zijn, maar niet vaak gebruikt, kun je ook extern in een kluis opbergen. Dat geldt voor erfstukken, fotoalbums, sieraden en belangrijke documenten, zoals diploma’s. Dat kan bijvoorbeeld bij onze samenwerkingspartner De Nederlandse Kluis. Zij beschermen dierbare spullen in hun bankkluizen, zodat je altijd met een gerust gevoel van huis gaat. Denk als je weggaat dus niet alleen aan wat je meeneemt, maar ook aan wat je achterlaat.”

 Registreer waardevolle spullen

“Wat ook belangrijk is bij waardevolle spullen, is het registreren ervan”, vult Tom aan. “Dat is effectief, omdat de kans dan groter is dat je je spullen na diefstal terugkrijgt. Maar je draagt er dan ook aan bij dat het voor inbrekers en dieven moeilijker wordt om hun gestolen goederen door te verkopen. In de Stop Heling-app kun je heel gemakkelijk de serienummers en foto’s van eigendommen registreren. Ook bij brand is het handig om een goed overzicht te hebben van wat er verloren is geraakt. Zo kun je de verzekeraar eenvoudig informeren. En als je zelf tweedehands goederen koopt, kun je in de app controleren of deze niet gestolen zijn.”

 Denk ook aan fietsen

Fietsen zijn ook populair bij dieven. Vooral de e-bikes, die in de hogere prijsklassen vallen. Daarom adviseren Levering en Lavalaye ook deze niet te vergeten. Registreer je fiets in de Stop Heling-app, die je makkelijk downloadt in de App store of in de Microsoft store. Denk er ook aan de schuur of berging met een goed veiligheidsslot en veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging te beveiligen.

Lees het artikel op Seniorenwijzer

 

 

Deel dit bericht