Verzekeraar Interpolis heeft een inbraakbarometer ontwikkeld, waarmee je na het invullen van je postcode meteen ziet hoe groot het risico is dat je inbrekers over de vloer krijgt. Dat gebeurt aan de hand van meerdere kenmerken.
Risico’s op woninginbraak verschillen per gemeente en per wijk. Altijd goed om te kijken hoe het er in jouw wijk voor staat, want de herfstvakantie staat voor de deur en dan zijn veel mensen weg. Ook de donkere dagen komen er weer aan. Dit zijn periodes waarin inbrekers graag hun slag slaan en jij er dus alles aan kan doen om een inbraak in jouw woning te voorkomen.
Voorspellen risico’s op woninginbraak
Om het risico op een woninginbraak zo goed mogelijk te voorspellen, kijkt de barometer naar de verstreken tijd sinds de laatste woninginbraak die bij de politie is geregistreerd. Ook de tijd van het jaar en de gemiddelde grootte van de huishoudens in een wijk worden hierin meegenomen. Feestdagen en vakanties zijn periodes waarin inbrekers vaker toeslaan, omdat dan minder mensen thuis zijn.
Daarnaast wordt er bijvoorbeeld op vrijdagen en zaterdagen ongeveer vijftien procent vaker ingebroken dan op andere dagen. Ook is bekend dat in wijken waar het gemiddelde huishouden uit een klein aantal personen bestaat, vaker wordt ingebroken dan in wijken met grote huishoudens.
Onderzoeks inbraken
Onderzoek laat verder zien dat vaker inbraken voorkomen in buurten met veel kinderen tussen de vijf en tien jaar, volwassenen tussen 30 en 35 jaar en senioren tussen 85 en 90 jaar. Kijk om woninginbraken te voorkomen bij de preventietips van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Je kunt ook contact opnemen met een PKVW-erkend bedrijf om te laten checken of jouw huis goed beveiligd is tegen inbrekers.