Je hoort het de laatste tijd weer erg vaak. Mensen zijn slachtoffer van babbeltrucs. Oplichters doen zich voor als iemand anders, zoals een politieagent of bankmedewerker en gebruiken een smoesje om mensen te beroven. Ze lijken betrouwbaar en vertellen een verhaal om naar binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en andere waardevolle bezittingen. De financiële en emotionele impact op slachtoffers is vaak enorm. Mensen voelen zich maanden en soms zelfs jaren later nog steeds niet veilig in hun eigen huis en hun vertrouwen in anderen is flink gedaald. Daarom deelt het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) graag haar tips om babbeltrucs tegen te gaan.
Gebruik een kierstandhouder
“Vanuit het Politiekeurmerk adviseren we altijd goedgekeurd inbraakwerend hang- en sluitwerk als basis om woninginbraken en woninginvallen te voorkomen”, vertelt Dominique Storimans, PKVW-adviseur. “Hieronder valt ook de zogenaamde kierstandhouder”, zegt zij. Dit is een stevige variant van een deurketting. “Als een onbekend of aangekondigd persoon voor de deur staat, kun je hiermee de deur deels openzetten om met elkaar te communiceren, maar iemand kan zichzelf niet zomaar naar binnen werken.” Je regelt zo’n kierstandhouder bij een erkend PKVW-bedrijf bij jou in de buurt.
Volgens Storimans wordt de kans op een woningoverval ook met andere maatregelen van het PKVW verkleind. “Zo is het PKVW erop gericht, dat je van binnen in je huis kunt zien wie er voor de deur staat. Ook goede (openbare) verlichting en groenbeheer zorgen ervoor dat er zicht is op en vanaf de straat. Hierdoor kunnen omwonenden ook zien wie er bij jou voor de deur staat.”
Wie zijn de oplichters?
De oplichters zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen of hun kind bij u naar het toilet mag. “Laat je er niet door overvallen”, waarschuwt de adviseur. “Ze zijn erop uit om je vertrouwen te winnen. Bijvoorbeeld door een zielig verhaal te vertellen met als doel om naar binnen te komen en geld en andere kostbaarheden te stelen.” Soms doen oplichters zich volgens Storimans voor als nep-(wijk)agenten. Ze stellen vragen over waardevolle spullen, geld of bankpassen en bieden aan die spullen veilig te bewaren.
Registreren en opbergen van kostbaarheden
“Trap er niet in en zorg dat je kostbaarheden uit het zicht bewaart. Waardevolle spullen die je niet vaak gebruikt, kun je ook bewaren in een externe kluis. Bijvoorbeeld bij De Nederlandse Kluis“, zegt de PKVW-adviseur. Het is volgens haar sowieso verstandig om je kostbare bezittingen te registreren. Dat kan heel makkelijk in de Stop-Heling app. Met deze app registreer je de serienummers van je spullen. Eigendommen zonder serienummer kun je erin zetten met een foto.
Het kost misschien wat tijd, maar dan hoef je je later geen zorgen te maken over het terugzoeken van bonnetjes en aankoopbewijzen. “De kans is groter dat je je spullen na diefstal terugkrijgt, als je ze tijdens de aangifte bij de politie goed kunt omschrijven. Ook bij brand heb je een goed overzicht van wat er verloren is geraakt. Zo kun je je verzekeraar eenvoudig informeren”, besluit Storimans haar adviezen.