Hans Schaap en Rob Veraart zijn de beheerders van de buurtapp Buurtwacht Zwanenbeemd e.o. Deze app heeft als doel de buurt te informeren over de veiligheid. Met de donkere dagen voor de boeg hebben zij contact opgenomen met Michiel Schumm van Brabant Veilig om te kijken hoe woninginbraak zoveel mogelijk te voorkomen is, want tijdens de donkere dagen slaan inbrekers meer toe. Brabant Veilig is een erkend bedrijf voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).
112-app
Vier jaar geleden hebben zij de taak van beheerder overgenomen van Jan van den Heuvel. Toen waren er c.a. 200 leden in de WhatsAppgroep. Dit is inmiddels uitgebreid naar 270 bewoners. Het is een echte 112-app. er mag er dus alleen een bericht geplaatst worden als je 112 hebt gebeld. Dit wordt wel de SAAR-methode genoemd:
- Signaleren (iets verdachts zien)
- Alarmeren (112 bellen)
- Attenderen (bericht in de buurtpreventie app)
- Reageren (handelen naar de situatie)
Veiligheid vergroten
Als beheerders van de Buurtwacht worden zij ondersteund door WhatsAppBuurtPreventie. WABP geeft ook een opleiding voor beheerders. De afgelopen tijd hebben de twee mannen al diverse acties uitgevoerd om de veiligheid in de buurten te vergroten. Zo hebben ze een actie ondernomen om 30 kilometer borden aan de lantaarnpalen in de Overbrug en Zwanenbeemd te monteren. Dat was een voortvarende procedure met de VVN-Helmond om 65 borden te plaatsen. Ook hebben de beheerders gezorgd voor een AED in de wijk. Met hulp van de Postcodeloterij, de Hartstichting, een anonieme sponsor, de gemeente Helmond en een bewoner die de stroom gratis beschikbaar stelt, is dit project gerealiseerd.
Woninginbraakpreventie
Voor Michiel Schumm van Brabant Veilig is het een hernieuwde kennismaking met de buurt Zwanenbeemd. Zes jaar geleden heeft hij huis-aan-huis gratis woonscans gedaan. Daarbij heeft hij de bewoners ook op de appgroep van Zwanenbeemd e.o. gewezen. Voor nu heeft hij met de twee beheerders de mogelijkheid besproken over een hernieuwde, frisse wooninspectie, mede omdat er veel is veranderd de laatste jaren. Het gaat hierbij om ± 710 woningen. Brabant Veilig doet een gratis woonscan bij de mensen en geeft vrijblijvend advies hoe zij hun woning beter kunnen beveiligen.
Politiekeurmerk Woonveiligscan
De Politiekeurmerk Woonveiligscan legt de zwakke plekken van de woning bloot. Brabant Veilig onderzoekt de inbraakgevoeligheid van ramen, deuren en ruimtes. Een verslag beschrijft de mate van veiligheid voor de woning. Gemotiveerd per ruimte en met praktische verbeterpunten. Nuttige kennis waar je direct mee aan de slag kunt. Met de adviezen maak je je huis onaantrekkelijker voor inbrekers.
Voordelen scan
- Je hebt direct inzicht in de verbeterpunten van je woning.
- Je krijgt een officieel verslag van een gecertificeerd PKVW-adviseur.
- Je hebt een concreet advies over de aanpak van verbeterpunten.
- Je hebt snel een veiliger thuis.
- Je hebt een professionele oplossing bij de hand.
Communicatie naar bewoners
De deelnemers aan de buurt App ontvangen elke maand een controlebericht om te kijken of alles nog werkt. In dit bericht worden de bewoners geïnformeerd over een nieuwsbrief in hun mailbox. Zo zijn de deelnemers vooraf geïnformeerd over de komst van Brabant Veilig. Het is belangrijk om alle bewoners vooraf te informeren over deze activiteit. Hiervoor wordt een melding gemaakt in de plaatselijke weekkrant en het wijkblad voor Stiphout en Warande. Zo is iedereen vooraf geïnformeerd over de komst van Brabant Veilig.