Het is van cruciaal belang dat onze woon-, werk- en leefomgeving sociaal veilig en leefbaar worden, zijn én blijven. Zeker waar het kwetsbare mensen aangaat. Hoe doe je dat in de praktijk? Het Nieuw Handboek Veilig Ontwerp en Beheer, sociale veiligheid in wijken, buurten en buitenruimte biedt volop handvaten. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) is een voorbeeld van een effectief instrument voor veilig ontwerp en beheer, omdat het PKVW is toegespitst op nationale en lokale situaties. In het nieuwe handboek gaat het niet alleen over de fysieke ruimte, maar ook over hoe je door goed ontwerp en beheer kan bijdragen aan veilige, inclusieve en levendige gemeenschappen.
Actuele inzichten
Het Nieuw Handboek Veilig Ontwerp en Beheer biedt actuele inzichten over veiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid. Deze vernieuwde editie van het handboek uit 2008 geeft praktische handvatten en biedt waardevolle kennis en tools voor onder meer gemeenten (van de dienst ruimtelijke ordening, stedelijk beheer tot openbare orde en veiligheid), woningcorporaties, politie en architecten.
Aandacht veilige woonomgeving
De toegevoegde waarde van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) zit in de aandacht voor de veilige woonomgeving in combinatie met inbraakpreventie. Eén van de pijlers van het PKVW is een onderzoek van TNO Delft over sociaal veilig ontwerpen met informatie over wat een veilige woonomgeving is. Daardoor wordt bij het PKVW onder meer gekeken naar zichtlijnen, openbare verlichting en sociale controle. Bijvoorbeeld een voortuin zonder hekje geeft geen prettig gevoel, omdat iedereen erin kan gaan staan. Een laag hekje geeft aan dat de tuin privé is. Dit zijn kleine nuances, maar wel heel belangrijk voor het veiligheidsgevoel. Zo waren achterpaden vroeger smal en dan passeer je elkaar op korte afstand. Ook dat geeft een onveilig gevoel. Vandaar dat we met het PKVW bredere paden maken. In dit artikel lees je meer over de sociale veiligheidsaspecten van het PKVW.
Lees meer over het nieuwe handboek Veilig Ontwerp en Beheer in het artikel van Kyra Kuitert in Stedenbouw & Architectuur