Iedereen wil zich veilig voelen in zijn woning. Veel mensen denken dat bij hen niets te halen valt. Maar dat is niet hoe inbrekers denken. Zij willen snel binnenkomen en nemen alles mee wat ze kunnen vinden. Ook al wordt er weinig gestolen, de emotionele impact van een woninginbraak kan groot zijn. Hierover praat Sybren van der Velden Walda in de allereerste aflevering van de podcast-serie OuderenWijzer van ANBO PCOB. Deze serie gaat over veiligheid en criminaliteit, waarbij Sybren waardevolle inzichten deelt met presentator Inge Diepman. Ook geeft hij praktische tips om inbraak te voorkomen.
Met een paar eenvoudige maatregelen verklein je de kans op inbraak aanzienlijk. We delen er een aantal hieronder.
Insluiping: een veelvoorkomende methode
Vijftien procent van de inbraken gebeurt door insluiping: er staat een raam of deur open waardoor een inbreker makkelijk naar binnen kan. De meeste inbraken gebeuren niet ‘s nachts, zoals we vaak denken, maar aan het eind van de middag of ‘s avonds. Zorg ervoor dat altijd alle ramen en deuren goed afgesloten zijn, ook als je thuis bent. En laat deuren nooit alleen ‘in het slot vallen’ als je even weggaat. Veel sloten kunnen in een paar seconden met een simpel plastic pasje worden geopend als ze niet op slot zijn gedraaid.
Investeer in goed hang- en sluitwerk
Het lijkt een open deur, maar zorg voor goede sloten! Inbrekers zoeken altijd naar de makkelijkste toegang. Een woning met stevig hang- en sluitwerk schrikt af.
Laat je huis ‘bewoond’ lijken
Als je langer weg bent, zorg dat er een lampje brandt met tijdschakelaars. Vraag de buren om de post weg te halen en leg bijvoorbeeld een krantje of wat vaat op tafel. Dit wekt de indruk dat er iemand thuis is.
Bron: Slimme en eenvoudige maatregelen voor een veilig thuis | anbo-pcob.nl