12 september 2017

Burgemeester Alkmaar lanceert actie Inbraakveilige koopwoning

In de provincie Noord-Holland vindt van 12 september tot en met 12 december 2017 de unieke actie Inbraakveilige koopwoning plaats. Doel is om samen woninginbraak tegen te gaan en nieuwe huiseigenaren op de hoogte te brengen van preventiemaatregelen. Hieraan werken makelaars van NVM, Vastgoed Pro en VBO Makelaar en Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) bedrijven samen. De lancering vond plaats in de gemeente Alkmaar door burgemeester Bruinooge.

Voucher voor gratis scan

Kopers van een woning krijgen een voucher van hun makelaar aangeboden tussen 12 september en 12 december 2017. Burgemeester Bruinooge reikte dinsdag 12 september de eerste voucher uit aan bewoners in de binnenstad van Alkmaar. Met deze voucher kunnen zij en andere kopers bij een van twee deelnemende Alkmaarse PKVW-bedrijven tot 12 juni 2018 aankloppen. Deze doet dan een gratis scan van de woning op het gebied van beveiliging en organisatorische maatregelen tegen inbraak, volgens het PKVW. Het gaat om woningen van vóór 1999 zonder Politiekeurmerk en met slecht hang-en-sluitwerk.

Extra aandacht

Deze gratis dienstverlening heeft als doel het bewustmaken van kersverse kopers en het uiteindelijk veiliger maken van Noord-Holland. Tijdens de donkere dagen van 2017 wordt hiermee ook extra aandacht voor veilig wonen gegenereerd. Normaliter neemt het aantal woninginbraken toe zodra het weer donker wordt. Het Politiekeurmerk verkleint de kans op een inbraak aanzienlijk.

Aankoop

Een goed moment voor het vernieuwen van sloten is bij de aankoop van een nieuwe woning. Een makelaar adviseert immers ook over de mogelijkheden om meer informatie in te winnen over inbraakpreventie. Op dat moment zijn mensen meer vatbaar voor informatie over aanpassingen aan hun nieuwe thuis: ze denken bijvoorbeeld na over verbouwen en klussen. Als de deuren en ramen toch opnieuw geschilderd moeten worden, dan is dat een geschikt moment om ook oude sloten te vervangen.

Initiatief

Aan de actie Inbraakveilige koopwoning doen ruim 30 makelaars binnen de provincie Noord-Holland en 14 PKVW-bedrijven mee. Deze actie is een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie, het CCV en de brancheorganisaties voor makelaars en taxateurs NVM, Vastgoed Pro en VBO Makelaar.