bewoners - veilige toegang (zorg)woningen 

Veilige toegang (zorg)woningen

Thuis blijven wonen, zelfstandig in de eigen woning. Steeds meer mensen met een beperking en senioren passen hun woning aan, zodat zij daar kunnen blijven. Belangrijk is dan wel om na te denken over veiligheid. U kunt bijvoorbeeld extra voorzorgsmaatregelen nemen om inbraak, woningoverval en babbeltrucs te voorkomen. Op deze pagina vindt u handige tips en links.

Veelgestelde vragen

Heb ik een sleutelkluis of andere toegangsoplossing nodig?

Dit is de eerste vraag die u zich moet stellen. Soms hangt het kluisje er nog, ondanks dat deze niet meer nodig is. Bijvoorbeeld omdat u tijdelijk slecht ter been was. Als u een kluis of andere toegangsoplossing niet nodig heeft, adviseren wij u om deze te verwijderen.

Doe zolang als mogelijk de deur zelf open. Woont u in een woning van een zorginstelling, bespreek nut en noodzaak van de oplossing dan gezamenlijk. De zorginstelling voelt zich natuurlijk ook verantwoordelijk dat haar medewerkers bij nood snel naar binnen kunnen. Een sleutelkluis of andere toegangsoplossing kan daarbij helpen.

Welk sleutelkluisje of andere toegangsoplossing kan ik het beste nemen?

U kiest het systeem dat u het handigst vindt en dat voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen geschikt is. Met een sleutelkluisje (lijst Q) of elektromechanisch meeneembeperkend product (lijst AF) van de Productenlijst van het Politiekeurmerk Veilig Wonen , weet u zeker dat u een getest en gecertificeerd product heeft.

In lijst Z van dezelfde Productenlijst vindt u cilinders die in de elektromechanische uitvoering verkrijgbaar zijn. In lijst Y1 staan de geteste en gecertificeerde kierstandhouders.

Waar moet ik bij gecertificeerde sleutelkluisjes rekening mee houden?

Een getest en gecertificeerd sleutelkluisje heeft het SKG®-logo en 2 sterren (**) of 3 sterren (***). Deze staan altijd zichtbaar op het kluisje (ook na montage).

Let wel bij een SKG**® gecertificeerd sleutelkluisje met een cilinder op het volgende: er moet hier een cilinder met SKG***® bij zitten. Hiermee voorkomt u de inbraakmethode cilindertrekken. Deze cilinder vindt u in lijst Z van de Productenlijst

Gaat uw zorginstelling seriematig sleutelkluizen toepassen? Dan is een verantwoord sleutelbeheer noodzakelijk. Houd ook zelf bij wie u toegang geeft.

Het CCV ontvangt na de uitzending van het televisieprogramma Kassa regelmatig vragen over sleutelkluizen. Kan het CCV mij helpen?

Het CCV test zelf geen producten, maar baseert zich op de testresultaten van het onafhankelijke testinstituut SKG-IKOB. Als service bieden wij een overzichtelijke lijst met geteste en gecertificeerde producten die ook geschikt zijn voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Ook verwijzen wij u door naar erkende Politiekeurmerk Veilig Wonen bedrijven die u kunnen adviseren. Op onze site vindt u een bedrijf bij u in de buurt.

Is een sleutelkluis met een codebedienpaneel slecht?

Er zijn sleutelbedienbare kluisjes of kluisjes met een codebedienpaneel op de markt die niet zijn getest en gecertificeerd. Als u een sleutelkluisje overweegt, adviseren wij u om alléén een SKG-IKOB getest en gecertificeerd sleutelbedienbare sleutelkluisje of een kluisje met een codebedienpaneel of een ander getest en gecertificeerd product te nemen. Zo verkleint u de kans van een inbraak fors. 

Waar moet ik bij elektro-mechanische oplossingen rekening mee houden?

Een getest en gecertificeerd elektro-mechanische (draaiknop) cilinder heeft het SKG®-logo en 2 sterren (**) of 3 sterren (***). Deze staan zichtbaar op het product (ook na montage).

Als er een draaiknopcilinder en elektro-mechanische bediening is, en er glas binnen 100 cm van het bedieningspunt aanwezig is, moet dit glas inbraakwerend (P4A) zijn. Normaal kan een sleutel uit het slot worden gehaald, maar bij dit soort elektro-mechanische oplossingen kan het slot aan de binnenzijde zonder een sleutel worden bediend. Daarom moet u extra inbraakwerende maatregelen nemen. Zo moet de draaiknop aan de binnenzijde zijn afgeschermd tegen manipulatie van buitenaf. 

SKG-IKOB, de certificatie-instelling die onder andere hang-en-sluitwerk test en certificeert, heeft inmiddels de criteria voor deze productsoorten vastgesteld op basis van de Europese normen. Voor elektromechanische sloten en sluitplaten is dit de EN 14846 en voor de mechatronische cilinders is dit de EN 15684. Verder beoordeelt SKG-IKOB ook producten op basis van de SKG Kwaliteitseisen 573 (aanvullende veiligheidsproducten).     

Waar moet ik bij elektromechanische meeneembeperkende producten rekening mee houden?

Een getest en gecertificeerd elektromechanisch meeneembeperkend product heeft het SKG®-logo en vinkje.

 

Heeft het systeem een draaiknop? Om de inbraakwerendheid van de deur te houden moet u de draaiknop afschermen, bijvoorbeeld met een kapje. Dit voorkomt manipulatie van buiten. Raadpleeg de montagehandleiding van het betreffende product of systeem. Certificatie-instelling SKG-IKOB geeft aan dat bij glasbreuk de draaiknop met een tang kan worden gedraaid. Daarom moet glas in of binnen 1 meter van het bedieningspunt van de deur inbraakwerend (P4A) zijn.

Als ik een getest en gecertificeerd product wil gebruiken, waar moet ik nog meer opletten?

U moet alles goed (laten) monteren. Daarna gaat u goed om met de code of sleutel om inbraak tegen te gaan. Ook het veiligheidsniveau van de rest van uw woning is belangrijk. Denk aan het hang-en-sluitwerk van de voordeur en overige bereikbare deuren en ramen. Een erkend PKVW-bedrijf kan u hierover adviseren.

Goede montage

Belangrijk is dat u het product precies volgens de montagehandleiding installeert (of laat installeren). Houd rekening met eventuele randvoorwaarden, zoals de kwaliteit van glas en de afscherming van de draaiknop tegen manipulatie. Zo weet u zeker dat een inbreker de toegangsoplossing niet zomaar openbreekt of eraf haalt. De meeste inbrekers haken af als het langer dan een paar minuten duurt. 

Code regelmatig veranderen

Heeft u een product met een code? Zorg dat u deze code regelmatig verandert. Codes worden publiek geheim en uw sleutel of codedrager ligt bij wijze van spreken op straat.

Vraag uw zorginstelling of zorgverlener hoe vaak zij de codes verandert, zodat u niet de dupe wordt van slecht codebeheer. Advies is om codes ten minste 1 keer per 3 maanden te veranderen. 

Voorzichtig omgaan met sleutel of codedrager 

Heeft u een sleutelkluisje met sleutel of een tag, app of andere codedrager, ga hier dan, net zoals bij elke sleutel, voorzichtig mee om. Laat deze bijvoorbeeld niet in het kluisje steken, verstop deze niet onder een bloempot en schrijf de code niet op een briefje.

Mijn corporatie, zorginstelling, intermediair bedrijf, vereniging van eigenaar (VVE) of andere partij zorgt voor de montage. Moet ik nog ergens op letten?

Vraag bij de partij die het voor u regelt en monteert, of dit gedaan wordt door een gespecialiseerd bedrijf. Zo kunnen erkende Politiekeurmerk Veilig Wonen bedrijven u hierbij helpen.

Sta erop dat u enkel een gecertificeerd en voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen geschikt product krijgt. Belangrijk is dat het precies volgens het montagevoorschrift wordt geplaatst. Zeker wanneer u zelf in een woning met goed hang-en-sluitwerk woont, dan wilt u er met uw veiligheid niet op achteruit gaan door het gebruik van een niet-gecertificeerd product. Wij adviseren daarom altijd geteste en gecertificeerde producten toe te passen, volgens de Beveiligingsrichtlijn van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De producten zelf vindt u op de Productenlijst.

De zorginstelling plaatst een niet-gecertificeerd product. Wat kan ik doen als ik dit niet wil?

U zult het gesprek aan moeten gaan met uw zorginstelling. Zeg dat u beveiliging een belangrijk onderwerp vindt. Het helpt natuurlijk, als u kunt aantonen dat uw eigen woning al aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen voldoet. Dit is een gangbare norm in Nederland die gericht is om inbrekers met de meest gebruikte inbrekersgereedschappen minimaal 3 minuten buiten te houden. Wanneer u zelf de juiste voorzorgsmaatregelen genomen heeft, staat u sterker richting de zorginstelling. Verwijs met deze link naar producten geschikt voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen en die dus wel getest en gecertificeerd zijn door SKG-IKOB.

Het CCV verneemt graag van u om welke zorginstelling of andere instantie het gaat. Ook wij investeren in kennisoverdracht richting deze partijen om met wel gecertificeerde toegangsproducten te werken.

Waar vind ik nog meer informatie?

Raadpleeg het informatieblad of een erkend PKVW-bedrijf. Voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen geschikte producten kijk in de Productenlijst; deze lijst wordt twee keer per jaar geactualiseerd. Op lijst Q staan geteste en gecertificeerde sleutelkluisjes en op lijst AF elektromechanisch meeneembeperkend producten. In lijst Z vindt u cilinders die in de elektromechanische uitvoering verkrijgbaar zijn. In lijst Y1 staan de geteste en gecertificeerde kierstandhouders.