bewoners - wat kan ik zelf doen - alert in zomer- en winterperiode 

Alert in zomer- en winterperiode

Juist in de zomer en winter moet u alert zijn op inbraken. U vindt hier tips om uw huis beter te beveiligen. 

Tips voor een veilige zomerperiode

Zorgeloos op vakantie?

De zomer staat voor de deur. Een tijd van heerlijk een dagje luieren aan het strand, lekker eten en mooie steden bekijken. Maar ook de tijd waarin veel inbrekers toeslaan, omdat ze weten dat bewoners even van huis zijn of een raam open zien staan.

Licht uw vertrouwde buren in dat u op vakantie gaat

Uw buren kunnen u tijdens uw vakantie helpen om een oogje in het zeil te houden en ervoor zorgen dat uw woning een bewoonde indruk maakt. Dit door de post weg te halen, de plantjes water te geven (niet alle plantjes op 1 tafel want dat versterkt de indruk afwezig te zijn), de auto af en toe eens op de oprit te zetten, de gordijnen af en toe dicht en open te doen. Een tijdschakelaar op de lamp en radio zorgt dat ook ’s avond de indruk wordt gewekt dat er iemand in huis is. Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been. 

Burenkaart 

Print deze burenkaart en noteer daarop uw vakantiegegevens zodat uw vertrouwde buren weten waar ze u kunnen bereiken in geval van nood. De kaart dient ook als geheugensteuntje voor wat jullie met elkaar hebben afgesproken over hoe zij uw woning een bewoonde indruk kunnen geven tijdens uw vakantie.

Dagje weg? Deur op slot! 

Ramen en deuren staan vaker open met het mooie weer. Een insluiper kan dan eenvoudig, zonder in te hoeven breken, uw woning binnenkomen en er binnen enkele minuten met uw spullen vandoor gaan. Leg geen kostbare spullen in het zicht en sluit de deuren en ramen waar u geen zicht op heeft. Ook al gaat u maar heel even naar de buren, boodschappen doen of naar boven om bijvoorbeeld de was op te hangen. Zorg dat u kunt zien of horen wat er gebeurt. Want als een insluiper zomaar uw woning binnen kan komen, zonder in te hoeven breken, duurt het maar een paar minuten voordat hij er met uw spullen vandoor is.

Bel 112 bij verdachte situaties

Vertel uw buren dat ze bij een verdachte situatie (bijvoorbeeld glasgerinkel/ gestommel in uw huis terwijl u er niet bent of ze zien onbekende personen bij uw woning), direct de politie via telefoonnummer 112, het spoednummer moeten bellen. De politie beoordeelt per melding of er een politieauto op afgestuurd wordt. Hoe eerder 112 gebeld wordt, des te sneller kan de politie reageren. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.

Wat kunt u nog meer doen? 

Er zijn nog veel meer tips en maatregelen om uw woning veilig achter te laten, bekijk ze op deze website. In het artikel 'Zie in alle vakantiestress inbraakpreventie niet over het hoofd' leest u ook interessante tips.

Naast al deze maatregelen, blijft het natuurlijk belangrijk te zorgen voor goedgekeurd hang-en-sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels. Wanneer een slot voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen, weet u zeker dat het een prima slot is. Zo’n slot herkent u aan het SKG-logo, 1, 2 of 3 sterren en het teken ®. Vraag hierover advies aan een PKVW-bedrijf

Donkere dagen tips

De donkere wintermaanden zijn gezellig zo rond de feestdagen. Maar ook een tijd waarin traditiegetrouw de meeste inbraken worden gepleegd. Aan onverlichte woningen zien inbrekers 's avonds dat bewoners niet thuis zijn. Bovendien zijn er minder mensen op straat, waardoor er minder zicht is op verdachte situaties.

Om te voorkomen dat inbrekers tijdens deze donkere dagen hun oog op uw woning laten vallen, kunt u er zelf voor zorgen dat u het deze inbrekers niet te makkelijk maakt. Hoe u dat kunt doen?

Goed afsluiten? Sleutel omdraaien!

De beste sloten helpen niet als u ze niet gebruikt of als u tegelijkertijd een raam open laat staan. Draai uw deuren en ramen dus echt op slot. Anders kunnen inbrekers eenvoudig binnen komen door te flipperen (met een stuk hard plastic wordt de sleuf van het slot terug gedrukt) of te hengelen (bijvoorbeeld met een ijzeren kledinghanger wordt door de brievenbus de deurklink bewogen). En laat daarbij de sleutel niet in het slot zitten. Inbrekers kunnen anders onder het slot een gat boren om vervolgens met behulp van een geprepareerd voorwerp de sleutel omdraaien (gaatjesboormethode).

Niet thuis? Licht aan!

Het is belangrijk om uw woning er uit te laten zien alsof u thuis bent. Laat binnen lampen branden als u 's avonds niet thuis bent. U kunt dat regelen met tijdklokken. Denk ook aan de bovenverdieping! Hiermee zet u gelegenheidsinbrekers op het verkeerde been. Gebruik ook de aanwezige buitenverlichting. Bijvoorbeeld een lamp met schemerschakelaar die automatisch aangaat zodra het donker wordt. Een inbreker staat niet graag in het licht. 

Traditiegetrouw meeste inbraken in december

De feestdagen zijn populaire dagen om in te breken. “Terwijl wij gezellig met familie en vrienden pakjesavond vieren, aan het kerstdiner zitten of met elkaar het jaar uitluiden, slaan inbrekers hun slag”, licht Lilian Tieman van het CCV toe. In het artikel 'Traditiegetrouw meeste inbraken in december' wordt ingegaan op preventiemaatregelen die u kunt nemen om inbraken te voorkomen.