Gecertificeerde producten


Certificerende instellingen voor inbraakwerendheid

Op gebied van inbraakwerendheid bestaan er in Nederland drie certificerende instellingen (ci’s). Dat zijn SKH, SKG-IKOB en KIWA. Elke ci heeft zijn eigen specialiteit; zij testen inbraakwerendheid op resp. hout, kunstof of bijvoorbeeld aluminium gevelelementen. Alleen producten die door de tests komen, worden opgenomen op de PKVW-productenlijst.  Op producten of complete gevelelementen wordt met diverse keurmerken aangegeven waar het product/element aan voldoet.

Wat zegt een keurmerk?

Niet voor niets is de slogan van KOMO: dit is kwaliteit zoals beloofd. Gevelelementen met het KOMO keurmerk voldoen gegarandeert aan weerstandklasse 2. Kortgezegd betekent dit dat als je woning is gebouwd met gevelelementen met dit keurmerk, dat je al bijna in het bezit bent van een PKVW woning. Bijna, want PKVW omvat iets meer dan alleen hang-en-sluitwerk.

Het SKH logo geeft aan dat het een getest en goedgekeurd houten gevelelement betreft. De weerstandsklasse wordt met cijfers aangeduid in of bij het logo.

Het aantal sterren in het SKG logo vertegenwoordigt niet één op één de landelijke weerstandklasse-indeling, maar geeft wel de inbraakwerendheid aan. Producten met 1 ster worden beschouwd als niet-zelfstandig inbraakwerend; d.w.z. dat deze moeten worden toegepast in combinatie met tenminste één ander gelijkwaardig of sterker goedgekeurd product. Producten met 2 sterren kunnen zelfstandig worden toegepast. Producten met 3 sterren kunnen ook zelfstandig worden toegepast en kunnen het binnendringen van inbrekers minstens 5 minuten vertragen. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen gebruikt deze laatste categorie in de beveiligingsrichtlijn PKVW-zwaar.

Testen van producten

Om tot een gecertificeerd product te komen, worden al deze producten uitvoerig getest. Zo zijn bouwproducten en bouwprocessen met een KOMO-keurmerk objectief getoetst en goedgekeurd volgens weerstandsklasse 2. Dat staat gelijk aan het bouwbesluit en PKVW. (Let op, het gaat hier uitsluitend over producten en dus niet over het certificeren van woningen).

Certificerende instellingen zijn verantwoordelijk voor het testen van de KOMO beoordelingsrichtlijnen (brl’s). Deze certificerende instellingen zelf, staan weer onder toezicht van de Raad voor Accreditatie (RvA).

Kunnen wij je helpen?

Wil je meer weten of producten in relatie met het PKVW of over het testen van producten? Neem contact op met een van onderstaande adviseurs.

Neem contact op met een adviseur