Hang-en-sluitwerk en gedrag bepalen veiligheid

Het begint bij het voorportaal

Verkerk startte de schouw bij de centrale entree. Die bleek 24 uur per dag met een knop aan de buitenzijde bedoeld voor de postbode toegankelijk te zijn. Want de brievenbussen zijn in de hal. Voorheen was er een tijdschakelaar ingesteld, maar om onbekende reden is die eraf gehaald.

Helaas was de deur die vanuit de entree toegang verschaft tot het voorportaal niet voorzien van een gecertificeerd slot met flipperbeveiliging. Iemand die in het voorportaal stond, kon zonder enige belemmering het gebouw verder betreden. Boven de speedgate van de parkeergarage was de ruimte te groot waardoor inklimming mogelijk is.

Menselijke invloeden zoals verkeerde montage en eigen gedrag (deuren en ramen op slot draaien) zijn minstens net zo belangrijk voor de inbraakwerendheid van een woongebouw. Datzelfde geldt voor de sociale controle: laat niet zomaar iemand binnen, laat ook niemand meelopen. Vraag aan iemand die wil meelopen het gebouw in bij wie hij moet zijn.

Nadat Verkerk alle onderdelen zoals alle algemene deuren, verlichting, de fietsenstalling en enkele appartementen van bewoners had bekeken, bleek het gebouw bijna geheel aan de eisen van het PKVW te voldoen. Op een paar belangrijke verbeterpunten na zou dit gebouw dus gecertificeerd kunnen worden voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De bewonersvereniging gaat daarmee aan de slag.


Flipperbeveiliging bij de centrale entree is een eis
deze gemeenschappelijke deur is voorzien van flipperbeveiliging
De ruimte boven de speedgate is te groot
: de speedgate heeft een doorklimmogelijkheid

Ook advies voor een woongebouw?

Als eigenaar van een appartement ben je samen met je buren verantwoordelijk voor het onderhoud en de veiligheid van het gebouw. Dit gebeurt via de Vereniging van Eigenaren (VvE), waar alle appartementseigenaren verplicht lid van zijn. Overweeg je als VvE, of als bewonersvereniging de veiligheid van de bewoners te vergroten door invoering van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKW)? Vraag dan ook advies.

Dit project is begeleid door deze PKVW-bouwplanadviseur