Nijmeegse Kolpingbuurt: grootschalige renovatie mét Politiekeurmerk

Fotografie: William Moore

Vernieuwing met behoud van uitstraling

Ruim 65 jaar na de bouw was de Kolpingbuurt verworden tot een wijk met een grauw imago, waar buitenstaanders liever met een grote boog omheen reden. De bewoners waren ontevreden met hun woningen en het imago van de wijk. De huurhuizen waren klein, verouderd en hard aan onderhoud toe, in de wijk was weinig ruimte en weinig groen. “Renovatie was hard nodig om ook de komende jaren prettig te kunnen blijven wonen”, zegt Hillina Wolters, projectleider van woningcorporatie Talis. “Bovendien was er behoefte aan meer verschillende type woningen, bijvoorbeeld voor grotere gezinnen, alleenstaanden of voor ouderen. Daarom is een plan gemaakt om de buurt te vernieuwen, mét behoud van de eigen uitstraling.”

Kolping bijzet 1

Facelift voor woningen en wijk

In januari 2018 werd gestart met het grootschalige project. Er werden 115 woningen gesloopt en daarvoor zijn 99 woningen teruggebouwd. Daarnaast is er een nieuw appartementencomplex met 16 appartementen verrezen. 127 woningen zijn gerenoveerd. Ook de openbare ruimte kreeg een ware facelift: naast nieuwe bestrating en meer bomen en planten, zijn er zes vernieuwde pleintjes aangelegd met elk een eigen sfeer.

De Kolping wordt vanaf donderdag 28 november 2019 uitgezonden  op NPO1 om 21.30u. Het is een 6-delige serie waarvan de laatste gepland staat op 2 jan. 2020.

Meer comfort én veiligheid

“Uitgangspunt was bouwen voor de bewoners en mét de bewoners”, zegt Wolters. “Hun wensen waren leidend bij de bouwplannen. De bewoners gaven heel duidelijk aan dat naast meer comfort, veiligheid voor hun een heel belangrijk punt was. Beleid bij Talis is dat we bij groot onderhoud altijd goedgekeurd hang-en-sluitwerk aanbrengen. Bij de Kolping is besloten om te gaan voor het volledige PKVW-certificaat voor álle woningen.”

Behoud van volks karakter

Rogier Timmer was als PKVW-bouwplanadviseur betrokken bij het bouwproces en verantwoordelijk voor de PKVW-certificering . “Alle woningen zijn voorzien van goedgekeurd hang-en-sluitwerk en goede verlichting. Daarnaast is de openbare ruimte zoveel mogelijk ingericht volgens de eisen van het Politiekeurmerk.”
Veiligheid met behoud van het volkse karakter van de wijk, was een belangrijk punt. Zo is bij de renovatie van de bestaande woningen met ‘boerenvoordeuren’ tegemoet gekomen aan het volkse karakter van de wijk. Timmer: “Dat wilden de bewoners graag behouden. Zo kunnen ze prima vanachter een halve deur ‘buurten’ met elkaar zoals ze al jaren gewend zijn.”

Kolping bijzet 2

PKVW-eisen

Het project werd in anderhalf jaar tijd, volgens een zeer strakke planning uitgevoerd. “De eisen van  het Politiekeurmerk zijn vrij eenvoudig uit te voeren voor een aannemer”, zegt Joep Ligtvoet van Hendriks Bouw en Ontwikkeling, de aannemer die verantwoordelijk was voor ontwerp en uitvoering van het project. “Natuurlijk heeft het, vooral onder grote tijdsdruk, wel invloed op het bouwproces. Van belang is dat alle partijen op de hoogte zijn van de eisen, niet alleen de aannemer, maar ook de installateurs. Om alles zo efficiënt mogelijk uit te voeren, was het erg prettig om een beroep te kunnen doen op Rogier Timmer. Een PKVW-bouwplanadviseur is een uitkomst wanneer je als aannemer zelf niet alle kennis in huis hebt.”

Documentaire Kolpingbuurt najaar 2019

TV-maker Fons de Poel volgde het afgelopen jaar de grootschalige herstructurering en de gevolgen voor de bewoners. De zesdelige documentaireserie ‘De Kolpingbuurt’ is in het najaar te zien bij KRO-NCRV.

Betrokken partijen

Dit project is begeleid door deze PKVW-bouwplanadviseur