Als architect ontwerp je gebouwen en draag je bij aan een plezierige leefomgeving. Dan is het ook belangrijk dat deze leefomgeving veilig is voor de bewoners van de woning, de straat en de buurt. Woninginbraakpreventie verhoogt de veiligheidsbeleving van deze bewoners. Een effectief instrument om woninginbraken te voorkomen, is het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
Zelf doen of uitbesteden?
Het PKVW gaat verder dan het bouwbesluit. Door in het beginstadium van je bouwontwerp rekening te houden met de eisen van het PKVW, verminder je de kans op woninginbraak. Als je het PKVW al vroeg in het bestek verwerkt,
wordt de woning daadwerkelijk veiliger. Ook voorkom je zo onnodige vertraging en kosten in het project. Op deze wijze draag je effectief bij aan het creëren van een veilige leefomgeving. Lees meer hierover in onze folder.
Soms legt jouw opdrachtgever de vraag neer of je bij het ontwerp rekening wilt houden met het PKVW. Bijvoorbeeld als je voor gemeenten werkt. Je kunt ook zelf het initiatief nemen in de beginfase, want bouwen onder het PKVW heeft
altijd meerwaarde. Vooral voor de toekomstige bewoners.
Heb je zelf geen of weinig ervaring in het aanbrengen van PKVW-eisen in bouwplannen? Schakel dan een PKVW-bouwplanadviseur in.
Vind je het interessant om zelf meer te weten over het PKVW, dan kun je ook een opleiding voor bouwplanadviseur volgen. Bekijk de data voor de opleidingen.
Duurzaam én veilig bouwen
De duurzame metamorfose van woningen is hét moment om ook de veiligheid aan te pakken.
Kunnen wij helpen?
Wil je als architect het Politiekeurmerk Veilig Wonen inzetten om woninginbraak aan te pakken? Dan verwijzen we je graag door naar de PKVW-bouwplanadviseurs.
Alternatieve oplossingen
De handboeken geven concrete handvatten om aan de eisen van het PKVW te voldoen. Toch zijn er situaties denkbaar, waarin met een alternatieve oplossing een gelijkwaardig resultaat moet worden behaald om aan de eisen te kunnen voldoen. Deze alternatieve maatregelen kunnen worden voorgelegd aan de Commissie van Compenserende Maatregelen. Deze commissie beoordeelt het verzoek en verklaart een situatie gelijkwaardig waar mogelijk, zodat er toch gecertificeerd kan worden. Voor het behandelen van een verzoek wordt een een vast tarief van €145,- (excl. btw) gehanteerd. Stuur een e-mail aan de ‘Commissie voor Compenserende Maatregelen’.
PKVW-certificaat na oplevering
Is het project gerealiseerd, dan wil je vast het PKVW-certificaat als bewijs dat een en ander correct is uitgevoerd en opgeleverd. Een inspectie-instelling verzorgt kort na oplevering van het project de PKVW-eindinspectie van het bouwproject. Niet iedere woning binnen het project wordt afzonderlijk geïnspecteerd. Dit gebeurt steekproefsgewijs. Van de inspectie wordt een rapport opgesteld waarin de eventuele omissies worden aangegeven. Het rapport vermeldt uiteraard ook of het PKVW-certificaat kan worden afgegeven. Inspectie-instelling Kiwa-R2B voert de inspecties uit.
Contact met een adviseur van het CCV
Heb je plannen om onder PKVW te bouwen of te renoveren, maar wil je eerst meer weten? Misschien ben je op zoek naar andere architecten die veel met het PKVW werken? Neem dan contact op met Marcelino Levering, de PKVW-adviseur van het CCV. Hij helpt je graag!