Politiekeurmerk Veilig Wonen voor woningeigenaren


Het behalen van een PKVW-certificaat

Het PKVW-certificaat is niet zomaar te koop. De woning moet eerst voldoen aan de actuele PKVW-eisen. Een PKVW-bedrijf zorgt ervoor dat de woning aan de eisen voldoet en het certificaat verdient. Wat de kosten zijn om aan de eisen te voldoen is afhankelijk van de mate waarin je woning nu al beveiligd is. Het PKVW-bedrijf bij jou in de buurt kan je daar alles over vertellen.

Stel: de woning is al goed beveiligd en heeft niets nodig. In dat geval brengt de PKVW-expert enkel kosten voor de beoordeling  in rekening.
De prijzen voor deze dienst verschillen per PKVW-bedrijf. Aan de uiteindelijke oplevering van de verklaring of het volledige certificaat zijn geen extra kosten verbonden.

Kostenspreiding met de
PKVW-verklaring

Naast het PKVW-certificaat bestaat er ook de PKVW-verklaring. Een PKVW-expert kan per gevel een verklaring van beveiliging conform het Politiekeurmerk Veilig Wonen afgeven. Dit zijn de 6 onderdelen van de PKVW-verklaring:

 1. Voorgevel van de begane grond
 2. Achtergevel van de begane grond
 3. Zijgevel van de begane grond
 4. Voorgevel eerste verdieping, inclusief verlichting bij bereikbare deuren. Uitgifte is enkel mogelijk wanneer er ook verklaring voorgevel begane grond is afgegeven
 5. Achtergevel eerste verdieping, inclusief verlichting bij bereikbare deuren. Uitgifte is enkel mogelijk wanneer er ook verklaring achtergevel begane grond is afgegeven
 6. Zijgevel eerste verdieping, inclusief verlichting bij bereikbare deuren. Uitgifte is enkel mogelijk wanneer er ook verklaring zijgevel begane grond is afgegeven.

Het voordeel van een PKVW-verklaring is dat je als woningeigenaar de kosten voor het volledige PKVW-certificaat kunt spreiden.

Een PKVW-bedrijf levert kwaliteit

Ben je van plan om je woning te laten beveiligen door een PKVW-bedrijf? Dat is een verstandige keuze, want een PKVW-bedrijf is opgeleid, heeft altijd actuele kennis paraat en ondergaat jaarlijks een kwaliteitsbeoordeling. Het is goed om van tevoren te weten wat je van het bedrijf kunt verwachten. Samen met de PKVW-expert kijk je naar de sloten, de verlichting, de mogelijkheden om te klimmen en bij ramen te komen. De PKVW-expert bespreekt wat je zelf kunt verbeteren, hij geeft aan wat hij kan doen en daarnaast geeft hij aanvullende preventietips. Als alle onderdelen op PKVW-niveau zijn gebracht, overhandigt hij het certificaat of de verklaring en de stickers als de gevel of woning aan de eisen van het keurmerk voldoet.

Wist je dat?

 • Een PKVW-expert elke 2 jaar opnieuw wordt getraind om de trends in het vak bij te houden.
 • Elke PKVW-expert aangesloten is bij een uitvoeringsorganisatie die hem helpt bij het hanteren van de juiste regels en het uitgeven en bijhouden van de certificaten.
 • Het CCV elke 3 jaar de eisen en aanbevelingen van het Politiekeurmerk toetst op ontwikkelingen zoals de nieuwe werkwijzes van de inbreker.
 • Zo ook de PKVW-handboeken bijgesteld worden voor alle professionals die werken met het Politiekeurmerk.
 • Er 2 keer per jaar een actuele productenlijst komt met nieuwe goedgekeurde en innovatieve PKVW-producten.
 • De Beveiligingsrichtlijn – waar elke PKVW-expert zich aan moet houden –  elk jaar een update krijgt.

Hang-en-sluitwerk monteren

Belangrijk bij de beveiliging van je woning, is dat je de juiste producten gebruikt, zoals hang-en-sluitwerk dat getest en gecertificeerd is. Het is zo mogelijk nog belangrijker dat de beveiligingsproducten op de juiste manier gemonteerd zijn. Het beste kun je hiervoor een PKVW-expert benaderen. En last but not least: als bewoner ben je zelf verantwoordelijk voor het gebruiken van de beveiligingsproducten. Zo heb je uiteindelijk zelf de veiligheid van je eigendommen in de hand.

Kunnen wij je helpen?

Wil jij voor je eigen woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) inzetten om woninginbraak aan te pakken? Dan verwijzen wij je graag door naar één van de PKVW-bedrijven bij jou in de buurt.  Ze helpen je graag verder!