Blij met een veilige huurwoning

Portfolio Description
  • 0
  • 7 mei 2019

Inbrekers zijn bij Mary uit Ouderkerk aan de Amstel voortaan aan het verkeerde adres. Zij maakte gebruik van het aanbod van woningcorporatie Eigen Haard aan huurders in de regio Amsterdam om hun woning te laten beveiligen volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Van Jeroen Mulder van PKVW-bedrijf Zone3 kreeg een tevreden bewoonster het PKVW-certificaat Beveiligde Woning.

Een paar weken geleden werd er rond half tien ’s avonds bij Mary aangebeld. “Er stond een man voor de deur die zei dat er bij mij een pakketje voor hem was afgegeven”, vertelt de 75-jarige bewoonster van een rustige wijk in Ouderkerk aan de Amstel. “Ik weet precies wie waar woont in onze buurt, maar deze man kende ik niet. En er was ook geen pakketje bezorgd. Gelukkig is hij zonder problemen vertrokken. Achteraf is het natuurlijk dom dat ik ’s avonds de deur heb opengedaan voor een onbekende. Het had ook anders kunnen aflopen.”

Politiekeurmerk voor huurders

Het incident was voor Mary aanleiding om in te gaan op het aanbod van woningcorporatie Eigen Haard aan huurders om hun woning te laten beveiligen volgens de eisen van het Politiekeurmerk. Nu kan ze op het schermpje van haar digitale deurspion, die ook automatisch foto’s maakt van bezoekers, zien wie er voor de deur staat voordat ze open doet. Ramen en deuren zijn voorzien van gecertificeerd hang-en-sluitwerk en in de donkere achtertuin zijn lampen met bewegingssensor aangebracht. “95 procent van de inbraken gebeurt door gelegenheidsinbrekers”, zegt Jeroen Mulder, projectleider inbraakpreventie en PKVW bij Zone3. “Die hebben bij deze woning voortaan een probleem. Dankzij de goede beveiliging kost het namelijk veel tijd om binnen te komen.”

Hoogste beveiligingsklasse

Op de sloten op ramen en deuren op de benedenverdieping prijkt het SKG-keurmerk met drie sterren, wat betekent dat ze voldoen aan de hoogste eisen voor inbraakwerendheid. Dat geldt ook voor de ramen aan de achterkant op de eerste verdieping. “De woning heeft een schuin dak met een hoogte van minder dan 2.80 meter. Dat betekent dat een inbreker via een container of via de schutting zo naar boven kan klimmen”, legt Mulder uit. “Sloten op ramen op de eerste verdieping moeten daarom ook voldoen aan de hoogste beveiligingsklasse.”

Veilig wonen voor 2,50 per maand

Eigen Haard, dat 55.000 woningen verhuurt in Amsterdam en omgeving, biedt huurders aan hun woning te laten voorzien van het Politiekeurmerk. De beveiligingsmaatregelen, uitgevoerd door Zone3, leiden tot een huurverhoging van € 2,50 per maand voor eengezinswoningen en beganegrondwoningen, en € 1,50 voor etagewoningen. Mary, die actief is als bestuurslid van de huurdersvereniging, raadt andere huurders en buren aan ook het PKVW-certificaat aan te vragen. Zelf is ze één keer eerder slachtoffer geweest van inbraak, nu ruim veertig jaar geleden. “Ik zit er niet op te wachten dat mijn huis nog eens overhoop wordt gehaald. Ik kan natuurlijk niet in andermans portemonnee kijken. Maar zelf betaal ik graag iets meer om veilig te wonen.”

Lees meer over PKVW voor huurders en woningcorporaties.