PKVW-adviseur wordt vaak te laat ingeschakeld bij nieuwbouwproject
Een modern schoolgebouw, een nieuw zorgcomplex of kersverse rijtjeshuizen: het is een greep uit de nieuwbouwprojecten die Bert de Laat, vertegenwoordiger bij de technische groothandel Holtgrefe uit Waalwijk, adviseert over veiligheid bij het bouwen.
Bij woningen en appartementen adviseert De Laat over de eisen van het Politiekeumerk Veilig Wonen (PKVW). “Als te laat blijkt dat de opdrachtgever het nieuwbouwproject PKVW-gecertificeerd wil hebben, dan gaat dat vaak gepaard met onnodige vertraging en kosten. Een gemiste kans”, aldus De Laat. Hoe kunnen die vertraging en kostenposten volgens hem worden voorkomen?
Veeleisender
Een trend die De Laat constateert, is dat de klant zich bewuster is van veiligheid, steeds mondiger wordt en daardoor ook meer eist van bijvoorbeeld de architect. Maar zowel de klant als de architect of aannemer weet vaak niet precies wat de eisen zijn om een veilig gebouw te realiseren. Hun expertise ligt vaak meer op het logisch indelen van het project en de esthetische uitwerking daarvan. Als het op veiligheidsmaatregelen aankomt, wordt de hulp van De Laat ingeschakeld. Maar vaak is dit al (te) laat in het bouwproces.
Schouwen
Een voorbeeld. “Bij het schouwen (vakterm voor het observeren van een woongebouw tijdens de bouwperiode) zie ik goede sloten, maar constateer ik dat de kozijnen niet voldoen aan de regelgeving op papier. En dat is een van de vereisten om een PKVW-gecertificeerd project op te leveren.”
Het gevolg is dan, dat de kozijnen vervangen moeten worden, wat het bouwtraject vertraagt. En aan vertraging hangt een boete. De Laats advies? “Hou in de ontwerpfase van de architect al rekening mee of het gebouw PKVW-gecertificeerd moet zijn. En omschrijf ook in het bestek (het bouwplan) duidelijk hóe er aan die certificering voldaan moet worden.” Op die manier kunnen volgens hem vertragingen en onnodige boetes voorkomen worden.
Betere gesprekspartner
Vanuit een Houthandel/Doe-Het-Zelfzaak in Kaatsheuvel en een Doe-Het-Zelfzaak in Vlijmen, groeide Bert de Laat door tot balieverkoper en later telefonisch verkoper bij het familiebedrijf Holtgrefe. Hier werkt hij inmiddels bijna 10 jaar als vertegenwoordiger en heeft daardoor de nodige ervaring opgedaan in de bouw.
“Ik zit nu veel dieper in de materie dan toentertijd. Maar juist doordat ik vanuit het verleden weet waar de klant zelf mee te maken heeft op de bouwplaats, kan ik nu een betere gesprekspartner zijn.”
Bijvoorbeeld als het gaat om advisering over complexe bouwprojecten. “Hoe ingewikkelder het project, hoe leuker ik het vind. Want daarin komen uitdagende vraagstukken aan bod en dat vereist weer meer vakkennis die ik kan geven. Ik zit al jaren in het vak, maar leer toch elke dag nog bij.”
Verandering veiligheid
De afgelopen 20 jaar is er veel veranderd op het gebied van veiligheid. Vroeger liet men gewoon de achterdeur openstaan, maar tegenwoordig zijn bewoners zich veel bewuster dat een inbraak snel gepleegd kan worden. “Campagnes als ‘Maak het ze niet te makkelijk’ en ‘Geef inbrekers geen kans’ helpen daarbij”, zegt De Laat stellig.
Het Politiekeurmerk Veilig Wonen is inmiddels een begrip onder aannemers, maar volgens De Laat heerst er ook veel onduidelijkheid over bij aannemers en bewoners. Beide partijen willen wel een PKVW-gecertificeerd huis, maar weten niet altijd hoe ze daaraan voldoen.
Wilt u ook dat uw woning of project aan de PKVW-certificering voldoet? Vind hier een PKVW-expert bij u in de buurt. Hij of zij helpt u graag verder.
Adviezen tegen inbraak
Tot slot heeft Bert de Laat, inmiddels 28 jaar ervaring in de bouw, ook een aantal adviezen voor de bewoner:
- Sloten zitten er niet voor de sier, die moet u gebruiken.
- Doe altijd deuren op slot, ook al gaat u maar eventjes weg.
- Laat ramen niet op ventilatiestand staan als u weggaat. Inbrekers zijn in een mum van tijd binnen.
- De kracht van sociale controle is sterk. Zorg dat uw voordeur in het zicht is van je overbuurman.
- Verlicht vluchtwegen, bijvoorbeeld met een sensorlicht in uw tuin en brandpad. Inbrekers willen namelijk niet in de kijker worden gespeeld.