Resultaten enquête PKVW-bedrijven Q3 2018

Portfolio Description
  • 0
  • 6 november 2018

And the results are….

Waar staan we met PKVW 3.0? Heeft het de veranderingen gebracht die we verwachtten? De helft van de PKVW-bedrijven heeft meegedaan aan de enquête. Wij zijn blij met de feedback, maar hadden graag nog meer reacties gekregen om de balans goed op te maken. De resultaten die we binnen hebben gekregen, waren overwegend positief.

De resultaten in een infographic

Opvallend was dat de motivatie om PKVW-bedrijf te worden voornamelijk ‘kwaliteit’ en ‘onderscheidend vermogen’ zijn. Laat het nou juist die ‘kwaliteit’ zijn waar velen tegenaan liepen in de enquête. Feedback als: ‘te zware eisen, waardoor het certificaat niet aan de man te brengen is’, passeerden veelvuldig de revue. Om van de vereiste kwaliteitspunten (PE) maar niet te spreken. Is dat erg? Nee! Bewust hebben we veel open ruimte gegeven, opdat jullie je bevindingen konden motiveren. Wat we konden bundelen hebben we overzichtelijk gevisualiseerd. In deze nieuwsbrief vind je het eerste deel van het verslag, per mail kun je in de loop van volgende week het volledige verslag verwachten.

PKVW: werkbaarder, begrijpelijker en flexibeler

Laat ik voorop stellen, dat we feedback ter harte willen nemen. Hoe? Dat is wat lastiger. Waar de een vindt dat het PKVW te vaak wijzigt, vindt de ander het keurmerk niet dynamisch genoeg. Toch is er een aantal zaken dat opvalt en waar we wat mee kunnen. Omdat we jullie als samenwerkingspartner zien, is het ook belangrijk dat we naar elkaar luisteren. We denken dan ook al wat langer na over de vragen: hoe maken we het PKVW werkbaarder, begrijpelijker en zelfs flexibeler? De website was de eerste stap en is de onmisbare schakel voor wat komen gaat.

Een herziene PKVW-regeling voor bedrijven

Het keurmerk kan alleen succesvol zijn als we in volle glorie samenwerken. Daarom ontvangen jullie aan het begin van het nieuwe jaar een aangepaste regeling waar zaken als beoordeling en kwaliteitspunten ten gunste van jullie worden aangepast.

Een nieuwe regeling maakt het PKVW niet flexibeler

Het vereenvoudigen van de PKVW-eisen is een stuk moeilijker. Of we daaraan tegemoet kunnen en willen komen, zal moeten blijken uit de bevindingen van de werkgroepen die de inhoud van de handboeken gaan herzien. Zeker geen sinecure, want strenge eisen maken het merk nou eenmaal krachtig en bovendien goed uitvoerbaar. Dit houdt niet in dat we de tips over verlichting, glaslatten en bereikbaarheid niet gehoord hebben. We gaan ermee aan de slag, in de loop van 2019 meer daarover.

Het CCV

Het commentaar liet er geen gras over groeien, dat er meer aan promotie gedaan moet worden, dat het CCV eens een kijkje zou moeten nemen op de werkvloer. Al is het maar om een bakje koffie te drinken. We moeten meer opkomen voor de aangesloten bedrijven, een (digitaal) forum is gewenst en verklaringen zijn onzin. Er moeten kosten in rekening gebracht kunnen worden voor certificaten om de eenvoudige reden dat er ook aan jullie kosten berekend worden. Zomaar een greep uit alle feedback. Laten we in ieder geval focussen op onze gezamenlijke missie om in 2019 nog meer woningen in Nederland veiliger maken. Wij zetten ons daar voor de volle 100% voor in, door te ‘denken in morgen’. Digitaliseren en het intensiveren van de banden met andere veiligheidspartners staan daarbij hoog op de agenda. CB&V is de uitvoeringsorganisatie die dichtbij jullie staat om informatie en kennis te delen.

Laten we elkaar op de hoogte houden van interessante ontwikkelingen. Of dat in de vorm van een forum, nieuwsbrief of een kopje koffie is, maakt mij niet uit. Een ding is zeker: we gaan ervoor!

Susanne Schat
Projectleider PKVW

Portfolio Details