Twee vliegen in één klap: duurzaam én veilig bouwen

Energiezuinig of zelfs energieneutraal bouwen en wonen; het is inmiddels meer regel dan uitzondering. De overheid wil dat elk huis in 2050 van het aardgas af is. De duurzame metamorfose van woningen is hét moment om ook de veiligheid aan te pakken.


Ambitieuze bouwers, toeleveranciers, woningcorporaties, gemeentes, financiers en netbeheerders werken steeds intensiever samen om woningen veilig én energieneutraal op te leveren. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen kent eisen voor bestaande woningen en voor nieuwbouw- en renovatiewoningen. Met name in deze laatste categorie is veel winst te behalen door duurzaamheid en veiligheid in één keer goed aan te pakken.

Groen en efficiënt

Veiligheid zou naast duurzaamheid centraal moeten staan in toekomstige wijkaanpakken, zegt Susanne Schat, projectleider PKVW bij het CCV. “Om dit integraal en juist aan te pakken, moeten deze onderwerpen zo vroeg mogelijk in het bouwproces worden meegenomen. Daarvoor is vanaf het begin een nauwe samenwerking nodig tussen álle betrokken partijen. Zo werk je efficiënt en kostenbesparend.’’

Nul-op-de-meter

Stroomversnelling, een initiatief van netwerkpartners in de bouwsector, heeft bijvoorbeeld als doel een groot aantal huizen energieneutraal en veiliger maken. De partners delen kosten, kennis en menskracht voor de ontwikkeling van energieneutraal gebouwde omgevingen. Sinds 2016 werken zij aan de oplevering van veilige ‘nul-op-de-meter’-woningen. Door goede isolatie, zuinige installaties en zonnepanelen op het dak, voorziet ieder huis in principe in zijn eigen energie.

Stroomversnelling heeft twee jaar geleden NOM Keur gelanceerd: een integraal keurmerk voor een bouwconcept dat een veilig, aangenaam en gezond binnenklimaat combineert met een zeer laag energiegebruik met prestatiegarantie. Het PKVW maakt onderdeel uit van de eisen die NOM Keur stelt.

Veiligheid als speerpunt

Door renovatie kunnen bestaande woningen weer voldoen aan eisen van deze tijd. Gecertificeerd hang-en-sluitwerk, geschikte buitenverlichting en rookmelders maken het plaatje voor veilig en duurzaam wonen compleet. Door er vroeg bij te zijn, is vaak geen enorme investering nodig. Susanne Schat: “Vaak worden er onnodig hoge kosten gemaakt voor het integreren van PKVW in bouwplannen, omdat de eisen te laat worden meegenomen. Veiligheid als speerpunt bij een grootschalige renovatie, zorgt ervoor dat woningcorporaties tegen relatief lage kosten een enorme verbetering van de veiligheid en het veiligheidsgevoel voor hun huurders realiseren.”

Duurzame producten

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen hanteert een productenlijst met beveiligingsproducten die een bepaalde inbraakwerendheidsklasse kennen. Certificeringsinstituut SKG-IKOB houdt bij de certificatie rekening met een gezond milieu en duurzaamheid. Charles Wallert, sectormanager bij SKG: “We zijn samen verantwoordelijk voor een sterke reductie van CO2 en het realiseren van energiezuinige gebouwen. Bedrijven die hun producten laten testen op inbraakwerendheid doen dat door voortdurend hun processen te verbeteren en duurzame producten te leveren die bijdragen aan energiebesparing.’’
SKG-gecertificeerd hang-en-sluitwerk wordt altijd op een tweetal aspecten beoordeeld als het gaat om duurzaamheid: gebruik/slijtage en bestendigheid tegen klimatologische invloeden.

 

Kunnen wij je helpen?

Wil je meer weten over duurzaam bouwen met PKVW? Neem dan contact op met onze adviseur.